Grībauskaite: ar Krieviju labāk būtu tirgot, nevis karot

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Литвы Даля Грибаускайте
Президент Литвы Даля Грибаускайте - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas prezidente uzskata, ka nepieciešamības gadījumā ir jāprot mainīt savu pozīciju, un paziņoja, ka ar Krieviju ir jāsadarbojas un jātirgo.

RĪGA, 25. decembris – Sputnik. Krievija ir Lietuvas kaimiņiene, un ar to labāk būtu sadarboties un tirgot, nekā karot, paziņoja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite intervijā portālam 15min, vēsta RIA Novosti.

Militārais politologs Aleksandrs Perendžijevs - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eksperts: diezin vai NATO apmaksās Grībauskaites vēlēšanos

"Mūsu kaimiņiene (Krievija) tuvākajos gados paliks sarežģīta, ja paliks līdzšinējā vadība, tad situācija varētu palikt nemainīga, taču es nevēlos teikt, ka ir jānokar rokas un jāpārtrauc sarunāties. Situācija mainās, tostarp, ģeopolitiska… jāmeklē iespēja būt atvērtiem izmaiņām un, ja nepieciešams, jāmaina pozīcija, neatsakoties no vērtībām, taču ir jādomā, ka labāk būtu sadarboties, nekā karot," — pateica portālam Grībauskaite.

Tāpat Grībauskaite nosauca dažas kategorijas, kuras ir svarīgas abpusējo attiecību veidošanai, tostarp it kā okupēto teritoriju atgriešana, spēka izmantošana savu interešu pēc, politiķu "uzpirkšanas" pārtraukšana ne tikai Lietuvā, bet arī visā Eiropā un atteikšanās no iejaukšanās citu valstu vēlēšanās.

"Mēs vienmēr cenšamies draudzēties ar kaimiņiem, jo kaimiņus neizvēlas, taču pats galvenais ir tas, ka sadarbība vecina valsts interešu un mūsu cilvēku aizsardzību. Tādēļ ir svarīgi sadarboties, tirgot, nevis karot," — paziņoja Lietuvas prezidente.

Krievija vairākkārt noraidīja apsūdzības par mēģinājumiem ietekmēt vēlēšanu gaitu dažādās valstīs, savukārt Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs nosauca tās par "absolūti nepamatotām".

Žurnālists un publicists Anatolijs Vasermans - Sputnik Latvija
Intervija
Vasermans: Grībauskaite atriebjas Krievijai par savu komunistisko pagātni

Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite, kura ieņem šo amatu kopš 2009. gada, ir asa Maskavas politikas un Krievijas prezidenta Vladimira Putina kritizētāja. Tā, piemēram, septembra sākumā Grībauskaite izteica skaļu paziņojumu par prasībām, kuras viņai izvirzot Krievijas prezidents 2010. gadā. Pēc Grībauskaites sacītā, viņas pirmās tikšanās laikā ar Vladimiru Putinu viņa saņēmot no KF vadītāja "prasību sarakstu, kuras Lietuvai ir jāizpilda: nebūvēt atomstaciju, sadarboties ar viņiem un t.t.".

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs kategoriski noraidīja šo informāciju, nosaucot Lietuvas prezidentes paziņojumus par "nepatiesību". Krievijas ĀM Grībauskaites paziņojumus nosauca par "maldināšanu". Tāpat Grībauskaite vairākkārt runāja par Maskavas agresīvajiem plāniem attiecībā pret Baltijas valstīm.

Septembra beigās Lietuvas prezidente ANO Ģenerālās Asamblejas tribīnē paziņoja, ka Krievijas un Baltkrievijas mācībām "Rietumi 2017" ir uzbrukuma raksturs, tās ir daļa no agresīvā scenārija attiecībā pret kaimiņvalstīm. Šādi manevri ir arī daļa no informācijas kara, kuru mērķis ir baiļu izplatīšana, uzsvēra Grībauskaite.

Ziņu lente
0