Viedoklis

Eksperts: diezin vai NATO apmaksās Grībauskaites vēlēšanos

© из личного архива автораMilitārais politologs Aleksandrs Perendžijevs
Militārais politologs Aleksandrs Perendžijevs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar Lietuvas prezidentes vēlmi dislocēt valstī ZRK Patriot nepietiks, šie kompleksi ir dārgs prieks, un diezin vai NATO piešķirs līdzekļus to pastāvīgai dislokācijai, uzskata militārais eksperts.

RĪGA, 21. jūlijs — Sputnik. Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite ceturtdien novēroja NATO GKS starptautiskās mācības Tobruq legacy 2017 Šauļos, kur paziņoja, ka amerikāņu zenītraķešu kompleksus Patriot vajadzētu dislocēt Baltijas reģionā pastāvīgi.

"Atbildes ātrums apdraudējumam no gaisa dažkārt ir ļoti svarīgs, tāpēc patiesībā būtu mērķtiecīgi uzturēt Baltijas reģionā bruņojumu, kas garantētu augstāku drošības līmeni visām mūsu valstīm," — skaidroja Grībauskaite Šauļos.

Taču ar Lietuvas prezidentes vēlmi dislocēt valstī ZRK Patriot nepietiks, šie kompleksi ir dārgs prieks, un diezin vai NATO piešķirs līdzekļus to pastāvīgai dislokācijai, uzskata militārais politologs Aleksandrs Perendžijevs.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite - Sputnik Latvija
Daļa Grībauskaite vēlas atstāt Lietuvā amerikāņu Patriot

Savu viedokli viņš pauda radio Sputnik ēterā, ko publicēja portāls Sputnik Igaunija.

"Patriot — nav īpaši lēta manta. Deviņas baterijas var izmaksāt līdz 9 miljardus dolāru. Viens ir ievest un patrenēties, pavisam kas cits — dislocēt pastāvīgi. Kas par to visu maksās?" — vaicāja Pļehanova vārdā nosauktās Krievijas Ekonomikas universitātes Politoloģijas un socioloģijas katedras docents, militārais politologs Aleksandrs Perendžijevs.

Pie tam jāņem vērā ne vien kompleksu izmaksas, bet arī to apkalpošanai nepieciešamos izdevumus, viņš piebilda.

Taču pats galvenais, pēc eksperta domām, ir tas, ka kompleksu Patriot dislokācija neuzlabos Lietuvas drošību, drīzāk gan otrādi.

"Tā ir sistēma, ko Krievijas robežu tuvumā uzskatīs par apdraudējumu," — uzsvēra Perendžijevs.

"Ja cienījamā Lietuvas prezidente uzskata, ka šie zenītraķešu kompleksi pasargās viņas valsti, man šķiet, viņa pieļauj nopietnu kļūdu, jo, gluži otrādi, pret Lietuvu tiks notēmētas Krievijas raķetes," — teica Perendžijevs.

Tāpēc tā būtu milzīga Grībauskaites kļūda — uzskatīt, ka Patriot vairos Lietuvas drošību, secināja politologs.

Ziņu lente
0