Valsts kontrole: augstākā izglītība tiek finansēta neefektīvi

© Sputnik / Sergey MelkonovГлавное здание Латвийского университета
Главное здание Латвийского университета - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts kontrole uzskata, ka Latvijas augstākās izglītības mācību iestādēm ir problēmas ar pasniedzēju piesaistīšanu.

RĪGA, 19. decembris – Sputnik. Pēc augstākās izglītības finansēšanas sistēmas veiktā audita Valsts kontrole nonāca pie secinājuma, ka līdzekļu sadalīšanu starp mācību programmām nepietiekami kontrolē gan mācību iestādes, gan arī atbildīgās ministrijas, vēsta rus.lsm.lv.

Tāpat Valsts kontrole atklāja problēmas akadēmiskā personāla darba apmaksā un labāko pasniedzēju piesaistīšanā, kas traucē konkurences izaugsmei, līdz ar to, izglītības kvalitātes uzlabošanai.

Izglītība - Sputnik Latvija
Latvija ir kļuvusi par vienu no ES līderiem pēc izglītībai piešķirtiem izdevumiem

Visi konstatētie trūkumi liecina par to, ka augstākās izglītības finansēšanas sistēma ir neefektīva un nerada pārliecību par tās stabilitāti.

Šodien finanšu galvenais mērķis ir nodrošināt augstskolas ar naudu, nevis darba tirgū pieprasītu speciālistu apmācība. Ne ministrijas, bet gan pašas universitātes nosaka cik un kādās programmās nepieciešamas budžeta vietas.

Bieži šīs programmas negatavo speciālistus prioritārajām nozarēm – inženierzinātnēm, informācijas un komunikāciju tehnoloģijām, medicīnisko līdzekļu izgatavošanai un lauksaimniecībai, atzīmē Valsts kontrole.

Izglītības kvalitāte un abiturientu daudzums

Pēc Latvijas Universitātes profesora Mārča Auziņa domām, Latvijas augstskolas ietilpst pasaules labāko augstskolu 5%. viņš uzskata, ka pareizi veikta augstākās izglītības sistēmas optimizācija palīdzēs Latvijas universitātēm apsteigt pat Skandināvu universitātes.

LU - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji netic augstākās izglītības nepieciešamībai

Taču pasaules universitāšu reitingā U.S. News Best Global Universities 2018 Latvijas Universitāte nav iekļauta pat labāko tūkstotī, un ieņem vien 1091. vietu no 1250. Šajā mācību gadā augstskolām tika piešķirti vairāk nekā 30 miljoni eiro no valsts budžeta, tādējādi uzsākt mācības par valsts naudu varēja 23,4 tūkstoši studentu. Taču dažām augstskolām neizdevās izpildīt abiturientu uzņemšanas plānu. Daļēji tas saistīts ar to, ka vairums Latvijas iedzīvotāju netic, ka veiksmīgai karjerai nepieciešama augstākā izglītība.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis izteica savu viedokli, ka Latvijā ir pārāk liels augstākās izglītības mācību iestāžu skaits.

Par optimālu daudzumu Izglītības ministrijas vadītājs uzskata sešas vai septiņas augstskolas.

Ziņu lente
0