Satversmes tiesa aizliedza adreses uzrakstu krievu valodā

© baltnews.lvТабличка на доме в Лиепае по адресу Руцавас, 11
Табличка на доме в Лиепае по адресу Руцавас, 11 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar Satversmes tiesas lēmumu, aizliegums norādīt uz ielas plāksni nosaukumus svešvalodās neaizskar privātās dzīves neaizskaramības un dzīvesvietas tiesības.

RĪGA, 19. decembris – Sputnik. Satversmes tiesa paziņoja spriedumu sakarā ar Liepājas domes deputātes Ludmilas Rjazanovas ("Saskaņa") lietu par uzrakstu, kurā ielas nosaukums uzrakstīts vairākās valodās, raksta liepajniekiem.lv.

Plāksnīte divās valodās Varšavas ielā Lietuvā - Sputnik Latvija
Viļņā tiesa izskatījusi prasību pret ielu nosaukumu plāksnītēm divās valodās

Lieta "Par Valsts valodas likuma 18. (1. d.) un 21. (1. d.) panta atbilstību Latvijas Republikas Konstitūcijas 96. pantam" tika uzsākta pērn. Ludmilai Rjazanovai, kura tobrīd vēl nebija deputāte (viņa iekļuva domē saskaņā ar 2017. gada pašvaldību vēlēšanu rezultātiem), tika izrakstīts sods par Valsts valodas likuma pārkāpumu: uz savas privātmājas fasādes Liepājā viņa izvietoja numuru, kurā Rucavas ielas nosaukums tika uzrakstīts ne vien latviešu, bet arī angļu un krievu valodā.

Savu sūdzību Satversmes tiesai Rjazanova pamatoja ar to, ka Valsts valodas likuma 18. (1. d.) un 21. (1. d.) pants, pēc viņas domām, neatbilst Satversmē ierakstītajām dzīvesvietas un privātā īpašuma neaizskaramības tiesībām. Satversmes tiesa nolēma, ka aizliegums norādīt uz numura uzraksta ielas nosaukumu svešvalodā līdzās uzrakstam latviešu valodā neaizskar Satversmes 96. pantā paredzētās tiesības uz privātās dzīves un dzīvesvietas neaizskaramību.

Табличка Русская улица в Вильнюсе до акта вандализма - Sputnik Latvija
Viļņā vandāļi aizkrāsojuši plāksnīti "Krievu iela"

"Aplūkojamā gadījumā ēkas numura un ielas nosaukuma zīmes izveidošana un izvietošana ir publiska rakstura darbības. Šādas zīmes mērķis ir sekmēt attiecīgā ģeogrāfiskā objekta viennozīmīgu identificēšanu un nodrošināt sabiedrības orientēšanos apkārtējā vidē (arī pilsētvidē). Taču ēkas numura un ielas nosaukuma zīme nav ēkas īpašnieka vai tiesiskā valdītāja personiskuma (privātuma) izpausme. Zīmes satura atveide un tās izvietošana neveido ēkas īpašnieka vai tiesiskā valdītāja personisku vai individuālu saziņu ar sabiedrību vai kādu atsevišķu sabiedrības pārstāvi," — teikts tiesas lēmumā. Lēmums nav pārsūdzams.

Saskaņā ar informāciju, ko sniedzis Valsts valodas centrs (VVC), pirmais ielas uzrakstu latviešu un krievu valodā pie savas mājas piestiprinājis Jevgēnijs Osipovs 2012. gada martā. Osipovs apstiprināja, ka VVC lika novērst pārkāpumu, taču uzraksts divās valodās joprojām nav noņemts no mājas fasādes.

Ziņu lente
0