Viļņā vandāļi aizkrāsojuši plāksnīti "Krievu iela"

© Sputnik / Александр ЛиповецТабличка Русская улица в Вильнюсе до акта вандализма
Табличка Русская улица в Вильнюсе до акта вандализма - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Plāksnīti ar "Krievu ielas" nosaukumu krievu valodā, ko nesen svinīgi atklāja Lietuvas galvaspilsētas mērs, jau pēc dažām stundām sabojājuši vandāļi

RĪGA, 5. septembris — Sputnik. Krievu iela (Rusu gatve) Senajā Viļņā, drīzāk gan ir šķērsiela ar pusotru desmitu namu. Viļņas kartē tā parādījās vēsturisku apsvērumu dēļ. Pilsētas mērs Remiģijs Šimašis, to atklājot, pastāstīja, ka Viļņa vienmēr ir bijusi dažādu kultūru pilsēta, vēsta Sputnik Igaunija.

"Lietuvas kņazu laikos krievu kopiena bija ļoti liela – šajā kvartālā lielākoties dzīvoja ruseni. Šī ir vēsturiska Viļņas iela. Kopš pilsētas dibināšanas laikiem tā bija ļoti svarīga, tāpat kā pats kvartāls," – stāstīja Viļņas mērs Remiģijs Šimašis, uzstājoties plāksnītes atklāšanas ceremonijā.

Atskatoties vēsturē, viņš atgādināja:

"Mums jāatceras, ka Lietuvā patvērumu rada cilvēki, kuri glābās no vajāšanas Krievijā. Mēs varam lepoties ar to, ka šī tradīcija turpinās, ka mēs aicinām krievus dzīvot šeit brīvi, attīstīt savu kultūru un iekļauties Viļņas kultūrā.

© Sputnik / Александр ЛиопецViļņas mērs Remiģijs Šimašis plāksnītes atklāšanas ceremonijā
Мэр Вильнюса открыл табличку Русская улица. Фото с места событий. - Sputnik Latvija
Viļņas mērs Remiģijs Šimašis plāksnītes atklāšanas ceremonijā

Plāksnīte te nav uzstādīta tāpēc, ka krievi nepārvalda lietuviešu valodu. Ar to nākas saskarties reti. Plāksnīti atklājam tāpēc, ka vēlamies atzīmēt Viļņas unikalitāti, tās daudzveidību un paust cieņu visām tautām, tostarp arī krievu tautai, kas dzīvo Viļņā.

Es ceru, ka plāksnīte visiem iepatiksies, un Viļņa attīstīsies un dzīvos kā daudzveidīga pilsēta. Vēlreiz pateicos visiem krieviem, visiem pilsētas iedzīvotājiem un aicinu visus lepoties ar savu pilsētu."

Мэр Вильнюса в сквере возле здания самоуправления представил новые информационные знаки - Sputnik Latvija
Aizliegts aizliegt: Viļņas mērs ievieš jaunas informatīvās zīmes

Dažiem plāksnīte neiepatikās

Plāksnīte krievu valodā dažiem Viļņas iedzīvotājiem neiepatikās. Jau pēc dažām stundām tai klāt tika vandāļi un ar brūnu krāsu aizsmērēja burtus krievu valodā. Policija uzsākusi pirmstiesas izmeklēšanu. Lietuvas Valsts valodas likums nosaka, ka visiem valsts iestāžu nosaukumiem, pie kurām pieder arī ielu nosaukumi, ir jāraksta tikai lietuviešu valodā – vienīgajā valsts valodā.

Uz jautājumu par to, kā jaunā plāksnīte krievu valodā atbilst likumam, Viļņas mērs ar smaidu paskaidroja, ka uzstādītā plāksnīte ir dekoratīvs izstrādājums, nevis īsts ielas nosaukums, tātad uz to likums neattiecas.

Ziņu lente
0