Nodarbinātības valsts aģentūra: Latvijai nav nepieciešams ārzemju darbaspēks

© © Nodarbinātības valsts aģentūraДиректор Государственного агентства занятости Эвита Симсоне
Директор Государственного агентства занятости Эвита Симсоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nodarbinātības valsts aģentūra, ka Latvijā joprojām nav problēmu ar darbaspēku un nav nekādas jēgas piesaistīt darbiniekus no ārzemēm.

RĪGA, 19. decembris – Sputnik. Latvijai nav nepieciešams piesaistīt ārzemju darba spēku, pastāstīja Latvijas Radio intervijā Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Evita Simsone. Pēc viņas sacītā, bezdarbs Latvijā nav sasniedzis dabisko līmeni.

Saeima. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Saeima noraida opozīcijas ierosinājumu pārtraukt NVA darbinieku finansēšanu no "bezdarbnieku pabalstu" budžeta

Dabiskais bezdarba līmenis, kad iedzīvotāji maina darbu citu iespēju meklējumu vai karjeras izaugsmes dēļ, ir 5%. Tas tiek novērots Rīgā un sastāda 4,2%. Taču, kā atzīmēja Simsone, bezdarba līmenis Latvijā kopumā sastāda 6,7%, jeb 67 tūkstoši bezdarbnieku, kuri atrodas NVA uzskaitē. Vissliktākā situācija ar bezdarbu ir Latgalē, tur tas sasniedz 15%.

Vairāku iemeslu dēļ, tostarp veselības pasliktināšanās un šodien neaktuāla kvalifikācija, vislielākā bezdarbnieku grupa ir cilvēki, kas ir vecāki par 50 gadiem. Simsone atzīmēja, ka darba iegūšanai šīs grupas pārstāvjiem jāiegūst jaunas zināšanas.

Pēc Luminor bankas ekonomista Pētera Strautiņa sacītā, šobrīd nevar būt runa par to, ka Eiropas darba tirgū nepietiek darbaspēka. Viņš atzīmēja, ka daļa Latvijas uzņēmēju nevar maksāt pievilcīgu darba algu, tādēļ darbinieki no viņiem aiziet. Taču, neskatoties uz demogrāfiskajām tendencēm, strādājošo cilvēku skaits Latvijā palielinās, kaut arī samērā lēnā tempā, atzīmē Strautiņš.

Kalkulators - Sputnik Latvija
Latvija saglabā astoto vietu ES pēc bezdarbnieku skaita

Kā iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, saskaņā ar Eiropas aģentūras datiem, septembrī Latvija izrādījās astotajā vietā ES valstu vidū pēc bezdarbnieku skaita.

Taču ekonomiste, Dienas Bizness krievvalodīgā portāla redaktore Olga Kņazeva iepriekš paziņoja Sputnik, ka Latvijā ne mazāk kā 10% iedzīvotāju veido "hroniskie" bezdarbnieki – cilvēki, kuri dažādu iemeslu dēļ, vai nu nevēlas, vai arī nevar atgriezties darba tirgū.

Saskaņā ar Citadele Index pētījumu, kurā piedalījās 750 Latvijas uzņēmumu īpašnieki un vadītāji, pēdējā gada laikā ar grūtībām saistītām ar uzņēmuma nodrošināšanu ar darbaspēku, saskārās 39% firmu, savukārt 59% neizjuta šādas grūtības.

Darbaspēka pieejamību Latvijā uzskata par sliktu 67% uzņēmēju vai uzņēmumu vadītāju (25% nosauca to par labu), taču tikai 14% no viņiem atzina, ka būtu gatavi pieņemt darbā bēgļus no Tuvajiem Austrumiem vai Ziemeļāfrikas.

Ziņu lente
0