Sinoptiķi pārdomāja – ziemas nebūs

© pixabay / 4997826Strūklaka
Strūklaka - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā cikloni ņems roku pār anticikloniem, un vējš nesīs siltu gaisu no Atlantijas okeāna, tādēļ bargu ziemu nesanāks sagaidīt.

RĪGA, 18. decembris — Sputnik. Saskaņā ar Eiropas programmas Copernicus datiem, Baltijā un pārējā Eiropā sekojošajos ziemas mēneši būs siltāki, nekā parasti, vēsta Tvnet.lv.

Latvijā cikloni valdīs pār anticikloniem, kas nozīmē biežus nokrišņus un brāzmainu vēju, kurš nesīs siltu gaisu no Atlantijas okeāna. Saskaņā ar prognozēm, iespējams, nokrišņu būs vairāk, nekā normas robežās.

9. maija Ziemassvētki Ventspilī - Sputnik Latvija
Ziema nesteidzas: laika prognoze Latvijā

Neskatoties uz to, saglabājas iespējamība, ka aukstuma periodi, kad temperatūra pazeminās līdz —20 grādiem, tomēr varētu iestāties, kaut gan pēdējo divu mēnešu laikā temperatūra nav noslīdējusi zemāk par —5 grādiem.

Iepriekšējās četras ziemas Latvijā bija siltākas, nekā vidējie rādītāji no 1981. līdz 2010. gadam, taču šī un pērnā gada janvārī temperatūra tomēr bija noslīdējusi zemāk par —30 grādiem.

Iepriekš tika ziņots, ka, saskaņā ar fenologa Viļa Bukša prognozi, šī ziema sola būt visaukstākā pēdējo piecu gadu laikā. Fenologs apgalvoja, ka dzērvju, zosu un skudru uzvedība liecina par to, ka valstī atnāks stiprs sals.

Temperatūru līdz —10…-15 grādiem fenologs gaidīja līdz Ziemassvētkiem un Jaunajam gadam. Savukārt februārī, pēc Bukša domām, termometra stabiņš atsevišķos Latvijas rajonos varētu noslīdēt līdz —27…-30 grādu atzīmei.

Tāpat tautas sinoptiķis prognozēja, ka Latvijas austrumu un centrālajos rajonos Ziemassvētki būs bagāti ar sniegu, savukārt pēc svētkiem kļūs siltāk un izkritīs slapjš sniegs.

Automašīnas riepa - Sputnik Latvija
Ziema nāk: autovadītāji aicināti gatavoties pirmajam sniegam

Saskaņā ar Bukša prognozēm, arī pavasarim ir jābūt aukstam, atkusnis sāksies tikai marta vidū.

Pēc Ziemassvētku laikapstākļiem tāpat varēs spriest par gaidāmo vasaru. Tautas gudrība saka, ja laiks Adventes (Ziemassvētku gaidīšanas laiks) laikā ir sauss un skaidrs, tad arī vasara būšot sausa. Savukārt, ja decembrī ir daudz sala dienu, zeme ir sasalusi un bieži snieg, tad nākamajā gadā būs laba raža. Vēl viena pazīme saka, ja šomēnes "veļa nežūst" no lietus, tad arī vasara būs lietaina.    

Ziņu lente
0