ASV modernizē aviācijas bāzes Eiropā: cik naudas saņems Latvija

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV plāno iztērēt 3,85 miljonus dolāru turpmākai Lielvārdes aviācijas bāzes modernizācijai.

RĪGA, 18. decembris — Sputnik. ASV grasās iztērēt vairāk nekā 214 miljonus dolārus militāro objektu celtniecībai un modernizācijai amerikāņu aviācijas bāzēs, kuras lielākoties atrodas Austrumeiropaā, raksta avīze Air Force Times.

ASV aizsardzības budžets, kuru 12. decembrī parakstīja Donalds Tramps, ļauj ASV MGS pirkt zemi ārpus Štatu robežām un celt uz tās militārus objektus. 2018. gadā apmēram 214 miljonus dolāru plānots novirzīt objektu iekārtošanai Islandē, Norvēģijā un vairākās Austrumeiropas valstīs.

ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
ASV piešķīrušas 4,6 miljardus dolāru "Krievijas apturēšanai Eiropā"

Šis finansējums, pēc izdevuma datiem, ir daļa no "Eiropas savaldīšanas iniciatīvas", kura iepriekš bija pazīstama kā "Eiropas drošības nodrošināšanas iniciatīva". Programma paredz izvietot Eiropas valstīs pie Krievijas robežām no trīs līdz pieciem tūkstošiem NATO militārdienējošo ar tehniku un aprīkojumu. Kā ziņo aliansē, šie pasākumi tiek rīkoti atbildes kārtā uz Krievijas "agresīvo rīcību", kuru viņa saprot kā Maskavas politiku attiecībā pret Gruziju (kopš 2008. gada) un Ukrainu (kopš 2014. gada).

Saskaņā ar izdevuma datiem, dažas no ASV aviācijas bāzēm Eiropā īslaicīgi uzņems augsti tehnoloģiskos maz pamanāmos iznīcinātājus F-22 Raptor un F-35 Strike Fighter, kā arī izlūkošanas līdzekļus, kuri tiks iesaistīti Krievijas zemūdeņu atklāšanai Ziemeļu un Baltijas jūrā.

Programmas ietvaros, piemēram, MJS aviācijas bāzē "Keflavīka" Islandē tiks uzbūvēti jauni angāri amerikāņu lidmašīnu P-8 Poseidon izvietošanai, šim mērķim tiks iztērēts vairāk nekā 14 miljoni dolāru. Tiek ziņots, ka aviācijas bāzes modernizācija kļūs par atbildi Krievijas zemūdeņu "provokācijām" Farēru un Islandes robežas rajonā — NATO pretkuģu aizsardzības līnija Atlantijas ziemeļos starp Grenlandi, Islandi un Lielbritāniju. Farēru un Islandes robeža kalpo par stratēģiskajiem vārtiem Krievijas zemūdenēm Atlantijas okeānā.

Военнослужащий Канады несет флаг НАТО на военном параде в Риге - Sputnik Latvija
ASV un NATO ieguldīja Latvijas aizsardzībā simtiem miljonu eiro

Dažās no aviācijas bāzēm tiks uzbūvēti jauni skrejceļi, kā arī degvielas glabātuves. Tā, piemēram, degvielas uzglabāšanas jaudu paplašināšanai MGS bāzē "Kečkemeta" Ungārijā tiks iztērēti 55 miljoni dolāru.

ANudu saņems arī Latvija, Lielvārdes aviācijas bāzē, kur bāzējas NATO vienības, ASV ieguldīs 3,85 miljonus dolāru.

Pēc ASV Militāro spēku komandēšanas pārstāvja Eiropā majora Huana Martinesa sacītā, pateicoties militārās infrastruktūras attīstībai Eiropā — MGS bāzes, mācību centri un poligoni — pieaugs ASV un to sabiedroto kaujas gatavība reģionā, tāpat palielināsies kopējais iespaids ar militāro darbību teātri, turklāt jaunā infrastruktūra ļaus rīkot dažādus pasākumus un treniņus.

Taču, neskatoties uz ievērojamām investīcijām MGS bāžu attīstībā Eiropā, ASV plānos nav savu kontingentu izvietošanas tajās uz regulāra pamata, raksta izdevums, bāzes kalpos kā rotācijas centri, kur var tikt nosūtīti militārdienējošie un tehnika nepieciešamības gadījumā. Lielākajā šo bāžu daļā jau atrodas vai iepriekš tika izvietotas ASV militārās lidmašīnas.

Iepriekš Krievijas pastāvīgais pārstāvis NATO Aleksandrs Gruško paziņoja, ka ASV rīcība militārajā jomā Eiropas valstu teritorijā pasliktina situāciju drošības jomā Eiropā, rada riskus šajā jomā.

Patruļas kuģis Skrunda - Sputnik Latvija
Latvijas NBS steidz apbruņot floti

"ASV aizsardzības budžets 2018. gadam ir izveidots tādā veidā, ka tās ("Eiropas savaldīšanas iniciatīvas" programmas — red.) realizācijai piešķirti 4,6 miljardi dolāru. Uz rotācijas pamata amerikāņi pārveda uz Eiropu bruņutanku brigādi, armijas aviācijas brigādi, noliktavās izvietoja bruņojumu vēl vienai sauszemes brigādei. Norvēģu un Barenca jūrā mēs redzam ASV militāro jūras apvienojumu palielināšanos. Norvēģijā izvietotas ASV jūras kājnieku bataljons. Turpinās ASV PRO Eiropas segmenta izveidošanas plānu īstenošana Rumānijā un Polijā. Notiek savstarpēju kodolmisiju apgūšana ar nekodola valstu iesaistīšanu," pateica Gruško RIA Novosti intervijā.

"Šo sarakstu var turpināt. Acīmredzami, ka tas pasliktina situāciju drošības jomā ne tikai reģionālā nozīmē, bet arī visā Eiropā, tostarp, arī tajās valstīs, kuras šodien priecājas par ārvalstu militāro spēku izvietošanu savā teritorijā, un pozicionē sevi kā "pie frontes" valstis," atzīmēja Krievijas diplomāts.    

Ziņu lente
0