Politika

Būt vai nebūt: kur un kā varētu notikt Armagedons

© REUTERS / KCNAKTDR raķetes starts. Foto no arhīva
KTDR raķetes starts. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Profesors Roberts Farlijs, ASV aizsardzības un nacionālās drošības jautājumu speciālists, nosauca piecas valstis un reģionus, kuri 2018. gadā varētu sarīkot Trešo pasaules karu.

RĪGA, 17. decembris — Sputnik. Saskaņā ar Sputnik Igaunija informāciju ar atsauci uz rus.err.ee un žurnālu The National Interest, pirmajā vietā Farlijs liek Ziemeļkoreju tās ballistisko raķešu izstrādājumu dēļ. Kara gadījumā tajā nekavējoties tiks ievilktas Japāna un Ķīna. Tāpat viņš atzīmē, ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas pieredzes trūkums padarīja situāciju Korejas pussalā par šobrīd nopietnāko ārpolitikas krīzi pasaulē, vēsta igauņu portāls.

Otro vietu savā sarakstā profesors atdeva Taivānai. Viņš atzīmē, ka Ķīna pastiprināja savu militāro klātbūtsni šajā reģionā, neskatoties uz ASV protestiem, kuras savukārt palielina ieroču piegādi salai.

Председатель и главный исполнительный директор компании ExxonMobil Рекс Тиллерсон - Sputnik Latvija
Politika
ASV pavērušas durvis tiešām pārrunām ar Ziemeļkoreju

Trešo vietu sarakstā ieņem Ukraina. Pēc Farlija domām, situācija tur paliek saspringta pastāvīgu pamiera pārkāpumu dēļ valsts dienvidaustrumos. Turklāt Mihaila Saakašvili akcijas un protesti Kijevā liecina par esošās valdības nestabilitāti. Par sliktākajām šīs situācijas sekām varētu kļūt galēji labējo spēku uzvara, kuri vēl stiprāk attīstīs konfliktu Donbasā, un sāksies pilnvērtīgs karš starp Krieviju un Rietumiem.

Tāpat Farlijs uztraucas par situāciju Turcijā un kopumā NATO dienvidu flangā. Pēc profesora domām, Ankaras atdalīšanās no ES un ASV un satuvināšanās ar Krieviju ved pie ievērojamas spēku līdzsvara izmaiņas reģionā un spriedzes pastiprināšanas NATO blokā. Tas savukārt atspoguļosies uz situācijas Sīrijā, Irākā, Irānā, Balkānos un Kaukāzā.

Pēdējā vietā iespējamo kara perēkļu sarakstā ir Persijas līcis. Par bīstamu Farlijs uzskata Saūda Arābijas rīcību, kura atklāti paziņoja par militārās un diplomātiskās koalīcijas izveidošanu pret Irānu un paziņoja par iespējamo Izraēlas iekļaušanu tajā. Turklāt līcis ir Krievijas interešu zona, norādīja eksperts.

Kopumā skatoties, pēc Farlija sacītā, 2017. gada laikā spriedze visos pasaules konfliktos ievērojami palielinājusies. Izņēmumu sastāda situācija Sīrijā, kurā, pēc Krievijas uzvaras pār kaujiniekiem, izdevies saglabāt valsts robežas un valstiskumu.    

Ziņu lente
0