Kopējā kriptovalūtu kapitalizācija pārsniegusi 500 miljardus dolāru

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasKriptovalūta bitmonēta
Kriptovalūta bitmonēta - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunie biržu līgumi un pārrobežu blokčeina maksājumu testēšana izraisīja kriptovalūtu kapitalizācijas palielināšanos līdz 500 miljardiem dolāru.

RĪGA, 16. decembris — Sputnik. Saskaņā ar portāla Coinmarketcap datiem, kriptovalūtu pasaulē sasniegts jauns rekords. Taču šoreiz priekšroku guva nevis bitmonēta, bet altmonētas, kas palīdzējušas palielināt summāro kriptovalūtu tirgus kapitalizāciju, kopā savācot vairāk nekā 500 miljardus dolāru. Salīdzinājumam: pirms gada, 2016. gada 15 decembrī šis pats rādītājs sasniedza vien apmēram 15 miljardus dolāru, vēsta Sputnik Igaunija.

Криптовалюта биткойн - Sputnik Latvija
Britu varas iestādes pēta ar bitmonētu saistītus riskus

13. un 14. decembrī bitmonēta palika 15 500 — 17 500 dolāru cenu koridorā, neizceļoties ar īpašu aktivitāti. Lielākā loma kapitalizācijas palielināšanā tika etiriumam, laitmonētai, riplam (Ripple), dešam (DASH) un monero (Monero), draudzīgi triecoties augšup. Etiriums aizritējušajās trijās dienās sasniedza savu augstāko cenu — 750 dolārus. Laitmonēta parādīja maksimālo atzīmi 378 dolāros. Deša kurss pieauga gandrīz līdz 950 dolāriem, savukārt monero tika pārdots vairāk nekā par 330 dolāriem. Ripls maksāja 0,51 dolāru — divreiz vairāk nekā pēdējā laikā.

Vairāk fjūčeru, labu un dažādu

Pilnībā iespējams, ka šāda altmonētu izaugsme ir saistīta ar ziņām, ka CME un CBOE drīzumā varētu laist klajā etiriuma un laitmonētas fjūčerus. Čikāgas iespēju birža (CBOE) un Čikāgas preču birža (CMe) grasās paplašināt savu kriptovalūtu atvasinājumu piedāvājumu ar jauniem fjūčeriem, vēsta Finance Magnates.

Kriptovalūta bitmonēta - Sputnik Latvija
Bitmonēta uzstāda jaunu rekordu

Divu lielo biržu pārdrošais plāns varētu īstenoties jau tuvākajā laikā. Ja bitmonētas fjūčeri, kuri veido eksperimentālu produktu, apstiprinās savus panākumus, finanšu tirgus eksperti sagaida plaša atvasinājumu instrumentu spektra rašanos, kas būs saistīti ar dažādu kriptovalūtu kursiem.

Altmonēta bankas tehnoloģijās

Piektdien, 15. decembrī, Japānas un Dienvidkorejas bankas plāno uzsākt Ripple blokčeina tehnoloģijas testēšanu pārrobežu maksājumu īstenošanai vienas dienas garumā. Projekta bonuss — maksājumu komisijas samazināšana par 30%, vēsta avīze Nikkei Asian Review.

No Japānas projektā piedalās SBI Ripple Asia, SBI Holdings apakšvienība. Koreju pārstāv blokčeina kompānija DAYLI Intelligence un divas lielākās valsts bankas. Ripple tehnoloģijai ir jāļauj bankām atteikties no centralizētajām klīringa operācijām un veikt transakcijas reālajā režīmā ar ievērojami zemākiem komisijas izdevumiem. Testēšanas panākumu gadījumā pārrobežas maksājumi starp Japānu un Dienvidkoreju sāks darboties 2018. gada pavasarī. Ar digitālā instrumenta palīdzību riplā bankas grasās samazināt komisiju pat līdz 60%.

Materiāla sagatavošanas laikā bitmonētas kurss turējās 16 700,47 dolāru līmenī ar kapitalizāciju 279,4 miljardu dolāru apmērā. Etiriums — 674,32 dolāru apmērā ar kapitalizāciju 64,96 miljardi dolāru. Ripls — jau 0,83 dolāri. Tā kapitalizācija sastādīja 28,98 miljardus dolāru. Laitmonēta — 272,48 dolārus ar kapitalizāciju 14,8 miljardi dolāru.

Der zināt

Atlmonēta — saīsinājums "Bitmonētas alternatīva". Par altmonētām dēvē visas kriptovalūtas, izņemot bitmonētu. Altmonētas tika radītas ar mērķi aizstāt bitmonētu, vai ar mērķi uzlabot vismaz vienu no bitmonētas parametriem. Katru dienu parādās arvien jaunas altmonētas. Daudzas no tām lielākoties klonē bitmonētu, mainot, piemēram, monētu transakciju ātrumu tīklā vai maiņas algoritmu. Vairums no tām nedzīvo ilgi. Viens no izņēmumiem ir laitmonēta (Litecoin), kura tika izveidota kā viena no pirmajām altmonētām. Tai ir cits maiņas algoritms un daudz lielāks monētu skaits, nekā bitmonētai.

Ziņu lente
0