Politika

Polijas Seims apstiprinājis jauno valdību

© Agencja Gazeta/Slawomir Kaminski via REUTERSPolijas premjerministrs Meteušs Moraveckis
Polijas premjerministrs Meteušs Moraveckis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas bijušais finanšu ministrs Mateušs Moraveckis vadīs valsts jauno valdību pēc Beātes Šidlo demisijas.

RĪGA, 13. decembris — Sputnik. Polijas Seima deputāti otrdienas nakti nobalsoja par jaunās valdības apstiprināšanu ar premjerministru Mateušu Moravecki priekšgalā, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Par jauno Ministru kabinetu balsoja 243 deputāti, pret — 192.

Vakarā pirms balsojuma Moraveckis informēja par savu programmu un apsolīja, ka viņa vadītā valdība turpinās iepriekšējā MK izvēlēto ekonomisko un politisko kursu.

Флаги России и ЕС - Sputnik Latvija
Polijas prezidenta kanceleja: Eiropa izvēlēsies Maskavu, nevis Kijevu

Cita starpā viņš apgalvoja, ka apņēmies saglabāt sociālo politiku, turpināt atbalstu jaunajām ģimenēm, palielināt veselības aprūpei atvēlēto finansējumu un uzlabot stāvokli mājokļu jomā. Tāpat politiķis norādīja, ka valdība veltīs lielu uzmanību poļu identitātes un valsts kultūras mantojuma saglabāšanai.

Prioritātes sabiedroto jomā ir saglabājušās: NATO premjers uzskata par valsts "drošības pamatu", bet Savienotās Valstis — par "galveno sabiedroto".

Pie tam Moraveckis paudis cerību, ka valsts kļūs neatkarīga no Krievijas gāzes.

Valdības demisija

Aizvadītajā nedēļā Beātes Šidlo vadītā valdība demisionēja. Iepriekš parlaments vēlējās izteikt neuzticību viņas vadītajai valdībai, ņemot vērā pārmetumus par "bezdarbību pret fašisma propagandu". Uz premjerministra posteni pretendēja PO līderis Gžegošs Shetina un valdošās valdības "Likums un taisnība" vadītājs Jaroslavs Kačinskis. Taču valsts prezidents piedāvāja premjera krēslu Moraveckim — valsts bijušajam finanšu ministram, Polijas antikomunistiskās opozīcijas līdera dēlam.

Pie tam Šidlo jaunajā valdībā ieņēmusi vicepremjera posteni, bet visi ministri saglabājuši savus krēslus.

Ziņu lente
0