Lietuvā meklēs "mežabrāļu" kapus

CC0 / wikipedia / Loraine / Antakalnis Cemetery, general viewNašlaiču kapi Atakalnes rajonā
Našlaiču kapi Atakalnes rajonā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nākamgad apritēs 100 gadi kopš Ādolfa Ramanauska-Vanaga dzimšanas dienas. Viņš bija viens no Lietuvas "mežabrāļu" komandieriem Otrā pasaules kara beigās un pēckara gados.

RĪGA, 11. decembris — Sputnik. Nākamgad zinātnieki plāno uzsākt "mežabrāļa" Ādolfa Ramanauska-Vanaga mirstīgo atlieku meklēšanu  Viļņas kapsētā, raksta BNN.

Lietuvas iedzīvotāju genocīda un pretošanās pētījumu centra zinātnieki no Viļņas universitātes uzskata, ka cilvēki, kuri 1956.-1969. gadā tika sodīti ar nāvi VDK un Lukišķu cietumā, apglabāti Našlaiču kapos.

Eksperti apgalvo, ka tur varētu atrasties ne tikai Ramanauska-Vanaga, bet arī Pranciška Prusaita-Lapes, Juoza Streika-Stumbra un Atana Kraujaļa-Saubuna mirstīgās atliekas.

Проект памятника на Лукишской площади - Sputnik Latvija
Brīvības cīnītājiem veltītais memoriāls Lietuvā atgādinās par "mežabrāļiem"

Nākamā gada 6. martā aprit 100 gadi kopš Ramanauska-Vanaga dzimšanas dienas. Novembrī Lietuvas Seims pasludinājis 2018. par Ramanauska gadu.

Ādolfs Ramanausks ar iesauku "Vanags" bija viens no Lietuvas "mežabrāļu" komandieriem Otrā pasaules kara beigās un pēckara gados. 1956. gadā viņš tika arestēts. Tiesa piesprieda viņam nāves sodu. Pērn 82 gadus vecais bijušais Lietuvas VDK darbinieks Konstantīns Vorobjovs tika notiesāts ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem par to, ka piedalījās Ramanauska aizturēšanā.

Šā gada oktobrī Lietuvā izcēlies skandāls ap lietuviešu rakstnieces Rutas Vanagaites paziņojumu par to, ka Ramanausks bijis VDK spiegs, atbalstījis padomju režīmu un nodevis visus savus cīņas biedrus, kā arī piedalījies ebreju iznīcināšanā. Holokausta laikā Lietuvā tika noslepkavoti aptuveni 195 tūkstoši ebreju jeb 95% Lietuvas ebreju.

Pēc tam Lietuvā nosodīja Vanagaiti, izdevniecība iznīcināja viņas grāmatu tirāžas, bet Lietuvas "neatkarības tēvs" Vītauts Landsberģis pieprasīja, lai Vanagaite iet mežā un nošaujas.    

Ziņu lente
0