Kāda bija latviešu attieksme pret okupantiem: Latvijas prezidenta neērtie jautājumi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Raimonds Vējonis aicinājis vēsturniekus atdalīt emocijas no faktiem, izvērtējot Latvijas okupāciju.

RĪGA, 9. decembris — Sputnik. Labākas nākotnes dēļ nepieciešams izpētīt un izvērtēt Latvijas vēstures neizpētītās lappuses, paziņoja Latvijas prezidents Raimonds Vējonis, uzrunājot Vēsturnieku komisijas starptautiskās konferences "Neiespējamā pretošanās: opozīcija, pielāgošanās un izdzīvošana komunistiskā un nacistiskā režīma laikā Austrumeiropā (1940 — 1991)" dalībniekus.

Valsts vadītāja oficiālajā vietne publicēta informācija par to, ka Raimonds Vējonis uzsvēris: vēsturniekiem jādod objektīvas atbildes uz daudziem sarežģītiem jautājumiem, piemēram, par to, kādas bija cilvēku attiecības ar okupācijas režīmiem? Kuros gadījumos varam teikt, ka cilvēki apzināti sadarbojās, bija nodevēji?

Разрушенный город Лиепая - Sputnik Latvija
1941. gada 22. jūnijs: Latvijas aizmirstā vēstures lappuse

"Lai mēs varētu pāršķirt šī Latvijas vēstures posma lappuses un pilnvērtīgi doties uz priekšu kā saliedēta sabiedrība, mums nepieciešams profesionālu, izglītotu vēsturnieku izsvērtas un pamatotas atbildes, kas balstītas uz objektīviem pētījumiem un rūpīgu darbu arhīvos, nošķirot emocijas no faktiem," — atzīmēja Raimonds Vējonis.

Vējonis atzina, ka tas ir nepateicīgs darbs — atbildēt uz sarežģītiem jautājumiem. Dažkārt nākas stāties pretī sabiedrībā nostiprinātiem stereotipiem un mītiem. Tomēr prezidents aicināja pētniekus nebīties no tādām situācijām un paturēt prātā, ka viņu darbs paliks vēsturē un kalpos nākamajām paaudzēm.

Vēsturnieku komisija tika izveidota 1998. gadā pēc toreizējā Latvijas prezidenta Gunta Ulmaņa iniciatīvas. Informācija Latvijas prezidenta mājas lapā liecina, ka patlaban komisija pievērsusi uzmanību nacistiskā un padomju režīma politikas, kā arī Holokausta pētījumiem.

Ziņu lente
0