ASV un Dienvidkoreja sāk plašas kopīgās militārās mācības

© Sputnik / Eugene Biyatov / Pāriet pie mediju bankasAmerikāņu iznīcinātājs F-22
Amerikāņu iznīcinātājs F-22 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dienkvidkorejas un ASV kopīgās mācības organizētas ar mērķi demonstrēt Seulas un Vašingtonas militārās alianses gribu un spēju reaģēt uz Ziemeļkorejas ballistisko raķešu izmēģinājumiem.

RĪGA, 4. decembris —Sputnik. ASV un Dienvidkoreja sāk plašas kopīgās militārās mācības ar nosaukumu Vigilant ACE. Dienvidkorejas mediji vēsta, ka tās būs lielākās vēsturē.

Dienividkorejas Aizsardzības ministrija pavēstīja, ka mācības, kas ilgs līdz 8. decembrim, organizētas ar mērķi demonstrēt Seulas un Vašingtonas militārās alianses gribu un spēju reaģēt uz "Ziemeļkorejas provokācijām" — ballistisko raķešu izmēģinājumiem. Mācībās piedalīsies aptuveni 230 lidmašīnas, tostarp arī seši "neredzamie" amerikāņu iznīcinātāji F-22, bumbvedējs B-1B Lancer, sešas lidmašīnas EA-18 Growler, aptuveni desmit iznīcinātāji F-15C un tikpat daudzi iznīcinātāji F-16.

​Debatēs Dienvidkorejas parlamentā valsts Aizsardzības ministrija atklāja informāciju par to, ka mācībās tiks apgūta KTDR pārvietojamo raķešu starta iekārtu iznīcināšana, notiks pretinieka tālās darbības artilērijas iznīcināšanas mācības un desanta treniņi ar mērķi apgūt izsēšanos ienaidnieka teritorijā.

29. novembrī Ziemeļkorejā tika izmēģināta raķete "Hwason-15", kas, iespējams, var sasniegt mērķus līdz 13 tūkstošu kilometru attālumā. Phenjana paziņoja, ka tagad tai ir iespēja izdarīt kodoluzbrukumus visā ASV teritorijā.

Пусковые установки межконтинентальных баллистических ракет Корейской народной армии, архивное фото - Sputnik Latvija
Klusums pārtraukts: Ziemeļkorejā veikts ballistiskās raķetes izmēģinājums

Iepriekš, atbildot uz KTDR izmēģinājumiem, Dienividkoreja palaida raķetes Japānas jūras virzienā, attālumā, kas atbilst ziemeļnieku pozīcijām. Pēdējā laikā KTDR izstrādā starpkontinentālās ballistiskās raķetes un tām paredzētas kodolgalviņas, norādot uz ASV radītajiem draudiem. Līdz šim augošās ANO sankcijas nav spējušas piespiest valsti pārtraukt raķešu un kodolieroču izmēģinājumus.

Formāli ASV un KTDR atrodas kara stāvoklī, jo pēc 1950.-1953. gg. Korejas kara parakstīta tikai vienošanās par pamieru, ko Phenjana jau sen pasludinājusi par spēkā neesošu. Amerikāņi noraidījuši visus agrākos Ziemeļkorejas ierosinājumus noslēgt miera līgumu un izveidot diplomātiskas attiecības. Dienvidkorejas teritorijā pastāvīgi uzturas vairāk nekā 28 tūkstoši amerikāņu karavīru.

Ziņu lente
0