Klusums pārtraukts: Ziemeļkorejā veikts ballistiskās raķetes izmēģinājums

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasПусковые установки межконтинентальных баллистических ракет Корейской народной армии, архивное фото
Пусковые установки межконтинентальных баллистических ракет Корейской народной армии, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziemeļkoreja informē, ka noritējis sekmīgs ballistiskās raķetes "Hvason 15" izmēģinājums, kura spēj sasniegt mērķi visā ASV teritorijā.

RĪGA, 29. novembris — Sputnik. Trešdien agri no rīta pl. 03.18 (pēc Latvijas laika – pl 22.18 otrdien) Ziemeļkoreja pārtrauca divarpus mēnešus ilgo klusēšanu un veica kārtējo ballistiskās raķetes izmēģinājumu, vēsta RIA Novosti. ASV, Japānas un Dienvidkorejas bruņotie spēki informē, ka jaunās raķetes tehniskās īpašības pārspēj visas KTDR agrāk izmēģinātās ballistiskās raķetes.

Draudi Vašingtonai

Raķetes lidojums ilga 53 minūtes. Raķete nokritusi 250 km attālumā no Japānas krastiem, ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā Aomori prefektūras rajonā. Radari fiksēja tās sadalīšanos trijos elementus, tāpēc eksperti secināja, ka tās bija raķetes pakāpes un kaujas galviņas modelis.

Raķete tika palaista vertikāli, lai ar nodomu samazinātu lidojuma tālumu. Ja tā būtu startējusi parastajā trajektorijā, tās lidojuma tālums varētu sasniegt 13 tūkstošus kilometru. Tas nozīmē, ka raķetes darbības rādiusā atrastos Vašingtona.

Ziemeļkoreja vēstīja, ka izmēģinātā ballistiskā raķete spēj sasniegt mērķus visā ASV teritorijā. Šī informācija izskanēja valsts televīzijas ēterā.

"Raķete "Hvason 15" ir jaudīga starpkontinentālā ballistiskā raķete. Raķete, ko iespējams aprīkot ar jaunākā tipa kodolgalviņu un izdarīt triecienu visā ASV teritorijā," – uzsvērts ziņojumā.

Sabiedroto reakcija

Pēc ballistiskās raķetes izmēģinājuma ASV aizsardzības ministrs Džeimss Metiss paziņojis, ka KTDR "rada raķetes, kas var apdraudēt gandrīz visu pasauli", kā arī "neapšaubāmi, ASV". Valsts prezidents Donalds Tramps vēstīja, ka ASV "tiks ar to galā" un uzsvēra, ka viņa valsts pieeja problēmai nemainās.

Генсек НАТО Й.Столтенберг - Sputnik Latvija
NATO ģenerālsekretārs: alianses valstis atrodas Ziemeļkorejas raķešu sasniedzamības attālumā

"Nekas nemainīsies. Mēs ar to nodarbosimies. Tā ir situācija, ar kuru mēs tiksim galā," – apsolīja Tramps. Viņš piebilda, ka ASV pieeja problēmai ir ļoti nopietna.

Vienlaikus ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons paziņoja, ka pagaidām Savienotās Valstis joprojām ir gatavas diplomātiskam dialogam.

Japāna un Dienvidkoreja nosauca raķetes izmēģinājumun par provokatīvu un nepieņemamu, kā arī izteica protestu. Abas valstis pieprasa ANO Drošības padomes ārkārtas sasaukšanu. Tās sēde notiks trešdien vakarā pl. 16.30 (pl. 01.30 pēc Latvijas laika). KTDR izmēģinājumu nosodīja arī Kanāda, Francija, Lielbritānija un citas valstis.

Dienvidkoreja, atbildot uz kaimiņvalsts izmēģinājumu, sarīkoja savu raķešu izmēģinājumus uz sauszemes, jūrā un gaisā. No pl. 03.23 līdz 03.44 pēc vietējā laika tika organizētas sauszemes, jūras un gaisa kara spēku raķešu mācības.

Raķešu "Hvason" saime

Domājams, KTDR izmēģinājusi starpkontinentālo raķeti. Pie šāda slēdziena nonākuši japāņu ekskperti. Dienvidkoreja uzskata, ka izmēģināta "Hvason 14" – liela darbības rādiusa ballistiskā raķete. Divas tāda tipa raķetes tika izmēģinātas šī gada jūlijā. Arī šiem mēģinājumiem tika izmantota vertikālā trajektorija.

Ziemeļkorejas raķetes starts. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Dienvidkorejas mediji paziņojuši par Ziemeļkorejas gatavošanos jauniem raķešu izmēģinājumiem

Raķetes izmēģinājums notika pēc divarpus mēnešus ilgas Ziemeļkorejas klusēšanas pēc vidēja darbības rādiusa raķetes "Hvason 12" izmēģinājumiem 29. augustā un 15. septembrī. Abas raķetes šķērsoja Japānas teritoriju.

Krievijas Federācijas Padomes Starptautiskās komitejas priekšsēdētājs Konstantins Kosačovs aģentūrai RIA Novosti pauda viedokli, ka visu šo laiku KTDR gaidījusi, ka tādu pašu savaldību demonstrēs arī ASV un to sabiedrotie.

"Diemžēl tas nav noticis. Un šīsdienas starts, iespējams – atkārtoju, iespējams, — demonstrē vilšanos par ASV un to sabiedroto elastīgas pozīcijas trūkumu," – uzskata Kosačovs.

Arī Japānā vairāki eksperti uzskata, ka raķešu izmēģinājumu atsākšana, iespējams, ir reakcija pēc ASV lēmuma no jauna iekļaut KTDR starp valstīm, kas atbalsta terorismu.

Iepriekš Krievija un Ķīna ierosināja KTDR izsludināt kodolizmēģinājumu un raķešu palaišanas moratoriju, bet Dienvidkorejai un ASV – atturēties no mācībām reģionā, lai stabilizētu situāciju pussalā, taču Vašingtona šo iniciatīvu ignorēja.

Ziņu lente
0