Gruzīnu vīns ierakstīts Ginesa grāmatā

© Foto : pixabay / jill111Vīns
Vīns - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gruzijas vīna darināšana ierakstīta Ginesa rekordu grāmatā kā pasaulē vecākā.

RĪGA, 3. decembris — Sputnik. Rekords tika reģistrēts arheoloģisko izrakumu rezultātā divos senos ciematos 50 kilometru attālumā no Tbilisi, kuri attiecas laika periodam apmēram ap 6000.-5800 gadu p.m.ē., stāsta RIA Novosti.

Pētījumu procesā tika atklāti divi trauki, kuri saturēja tajās glabātā šķidruma atliekas. Ķīmiskā analīze parādīja, ka tilpumi tika izmantoti vīna fermentācijai, izturēšanai un glabāšanai.

Главный сомелье ресторана Vincents Раймондс Томсонс на конкурсе Sommelier EM 2017 в Вене, Австрия - Sputnik Latvija
Latvijas pārstāvis tika atzīts par labāko vīnzini Eiropā un Āfrikā

Līdz šim tika uzskatīts, ka vecākās vīna darināšanas tradīcijas pieder Irānai. Tur sāka izgatavot dzērienu, kuru nosauca par vīnu, 5400.-5000. gadā p. m. ē.

Kā zināms, gruzīni ļoti lepojas ar savu vīna darināšanu, pastāvīgi uzsverot gan savu unikalitāti šajā jomā, gan dzēriena kvalitāti. Pat NATO samitam Varšavā Gruzijas delegācija sagatavojās diezgan rūpīgi — vīnu salēja speciālās pudelēs ar etiķetēm, kurās bija attēlots Varšavas sanāksmes logotips.

Šo vīnu mazās devās ražo viena no Gruzijas vīna kompānijām. Vīna dārzi atrodas Kahetijas reģionā, pie Kondoli ciemata ar mēreni kontinentālo klimatu. Viens no vīniem ir ar augļu un pikantu aromātu, ar upeņu, kazeņu lakricas un dūmu aromātu, savukārt otram piemīt persika un nektarīna un aromātisks citrusa svaigums.

Молодые люди с бокалами вина - Sputnik Latvija
Deutsche Bank aprēķināja, cik izmaksās randiņš dažādās pasaules pilsētās

Tikmēr Krimā tūrisma attīstībai un tiem, kam nepietiek ar pludmales procedūrām, plāno atvērt vīna tūrisma maršrutu.

"Pēc šīs dienas gala rezultātiem mēs pieņemsim lēmumu par tā saucamā vīna ceļa izveidošanu analoģisku Eiropas ceļiem, lai Krimas vīna saimniecībām, viesnīcu kompleksam un biznesa gastronomiskajai daļai būtu iespēja strādāt cauru gadu," pateica žurnālistiem Republikas kūrortu un tūrisma ministrs Vadims Volčenko.

Tāpat ministrs minēja,  ka Krimai ir visas iespējas, lai izveidotu atbilstošu tūrisma fenomenu, savukārt turpmākajos plānos — apvienot visu Krimas vīna darītāju centienus.    

Ziņu lente
0