Vidējā alga Latvijā ir kļuvusi lielāka: ierēdņiem atkal paveicies

CC0 / pxhere / Евро
Евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visvairāk algas palielinājušās profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu nozarēs, tāpat palielinājušās ierēdņu un ieguves un pārstrādes rūpniecības darbinieku algas.

RĪGA, 30. novembris – Sputnik. Saskaņā ar Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes datiem, šī gada trešajā ceturksnī vidējā bruto alga (pirms nodokļu nomaksas) valstī palielinājusies par 7,5% (65 eiro), salīdzinot ar to pašu periodu pērn, un tagad, strādājot pilnu slodzi, tā sastāda 925 eiro.

Евро - Sputnik Latvija
Datora iemaņas un savlaicīgs darbs: par ko ierēdņi saņem piemaksas

Neto alga (pēc nodokļu nomaksas) palielinājusies par 6,7% (674), salīdzinot ar pērno gadu. Savukārt, salīdzinot ar šī gada otro ceturksni, neto alga samazinājusies – iepriekšējā ceturksnī tā sastādīja 676 eiro.

Ievērojami palielinājušās algas profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu nozarē – par 10,1%. Turklāt par 9,6% palielinājušies valsts pārvaldes darbinieku ienākumi. Ieguves rūpniecībā algas kļuvušas lielākas par 8,8%, savukārt pārstrādes rūpniecībā – par 8,6%. Tirdzniecības darbinieki sākuši saņemt par 8,2% vairāk.

Privātsektorā algas palielinājušas par 7,7% — līdz 913 eiro, sabiedriskajā sektorā par 7,8% — līdz 954 eiro. Valdības sektorā, kurā ietilpst valsts un pašvaldību iestādes un uzņēmumi, vidējā bruto alga trešajā ceturksnī sastādījusi 911 eiro, kas ir par 8,5% vairāk, nekā gadu iepriekš.

Vismazāk paveicies gāzes apgādes, kā arī siltumapgādes un elektroapgādes nozares darbiniekiem, kur darba algas apjoms samazinājies par 4,3%. Tāpat tika novērota krišanās arī nekustamā īpašuma tirgū – par 0,5%.

Денежные купюры - Sputnik Latvija
Valsts kontrolē izrādījušās vislielākās prēmijas valsts iestāžu vidū

CSP atzīmē, ka, ņemot vērā patērētāju cenu kāpumu par 2,9%, trešajā ceturksnī, salīdzinot ar to pašu periodu pērn, reālā pirktspēja palielinājusies tikai par 3,7%.

Iepriekš tika ziņots, ka šī gada otrajā ceturksnī vidējā mēnešalga palielinājās par 8,7% (74 eiro), salīdzinot ar to pašu periodu 2016. gadā. Kā rezultātā darba alga pirms nodokļu nomaksas otrajā ceturksnī sastādīja 927 eiro.

Visvairāk pagājušajā ceturksnī pelnīja ierēdņi un profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu darbinieki. Vērts atzīmēt, ka tobrīd elektroapgādes, gāzes apgādes un siltumapgādes darbinieku algas palielinājās, kā arī palielinājās mežsaimniecību un zvejsaimniecību darbinieku ienākumi. Valsts aparāta darbinieku algas paaugstinās automātiski līdz ar vidējās darba algas palielināšanos.

Ziņu lente
0