Valsts kontrolē izrādījušās vislielākās prēmijas valsts iestāžu vidū

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Pāriet pie mediju bankasДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts kontrolē, salīdzinot ar citām valsts iestādēm, mazāk premē darbiniekus, taču bonusu apmēri ir lielāki – apmēram 27 tūkstoši eiro katram.

RĪGA, 6. oktobris – Sputnik. Valsts kontrole, kas kritizējusi ministrijas par ne vienmēr pamatotām bonusu izmaksām darbiniekiem, arī pati 2016. gadā prēmijām iztērējusi analoģiskas summas, vēsta rus.tvnet.lv.

Вайра Вике-Фрейберга - Sputnik Latvija
Atsākta lieta par Latvijas bijušās prezidentes pulksteņa "piesavināšanos"

Valsts kontroliere Elita Krūmiņa preses konferencē, kas tika veltīta 2016. gada valsts un pašvaldību budžetu revīzijas secinājumiem, kritiski izteikusies par ministrijām, kuras nereti izmaksā iespaidīgus bonusus un prēmijas gandrīz cauru gadu, turklāt ne jau par kaut kādiem sevišķiem nopelniem, bet gan par ikdienas darbu. 

Kopumā Latvijas valsts iestādes 2016. gadā darbinieku piemaksām un bonusiem piešķīra 81 miljonu eiro, kas ir gandrīz 1,5 reizes vairāk nekā 2014. gadā. Procentuālajā attiecībā visvairāk darbinieku, kuriem tika izsniegts viens no materiālās stimulēšanas veidiem, pērn bijis Zemkopības ministrijā – 58%, Finanšu ministrijas centrālajā aparātā – 55% un VARAM – 40%.

Prēmijas Aizsardzības ministrijā 2016. gadā sastādīja vidēji 815 eiro uz vienu cilvēku, savukārt Zemkopības ministrijā 1553 eiro. Veselības ministrijas darbinieki par savu kolēģu aizvietošanu saņēma līdz 1736 eiro, savukārt Izglītības un zinātnes ministrijā strādājošie saņēma "speciālas piemaksas" un atalgojumus par papildu darbiem līdz 3136 eiro. Turklāt pati Valsts kontrole 2016. gadā izmaksāja auditoriem prēmijas un naudas atalgojumus kopsummā vairāk nekā 300 tūkstošu eiro apmērā.

Евро - Sputnik Latvija
Datora iemaņas un savlaicīgs darbs: par ko ierēdņi saņem piemaksas

Ņemot vērā, ka organizācijas darba algu budžets sastāda 4,5 miljonus eiro, prēmijām iztērēts mazliet vairāk par 7%. Tādējādi revidenti ne ar ko neatšķiras no citu valsts iestāžu darbiniekiem, kurus viņi pārbauda, kur šī mainīgā algas daļa sastāda no 6 līdz 9%.

Taču Elita Krūmiņa uzsvēra, ka atšķirībā no daudzām citām valsts iestādēm Valsts kontrolē bonusi tika izmaksāti ne par to, ka cilvēks vienkārši nāca uz darbu, bet gan par konkrētu uzdevumu veikšanu, kuri prasa augstu kvalifikāciju.

Valsts kontroliere paziņoja, ka prēmijas par personīgo ieguldījumu un darba kvalitāti atskaites periodā saņēma 10-11 iestādes darbinieki. Tādā veidā, ka katram darbiniekam prēmijas un piemaksas kārtā tika izmaksāti apmēram 27 tūkstoši eiro.

Ziņu lente
0