Politika

Lielbritānijas premjere nosauca Krieviju par naidīgu valsti

© REUTERS/Toby Melville/File PhotoLielbritānijas premjerministre Terēza Meja
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja un VFR kanclere Angela Merkele dažādi izteicās par Krievijas lomu "Austrumu partnerības" projektā

RĪGA, 25. novembris — Sputnik. Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja nosauca Krieviju par naidīgu valsti, kura apdraud "Austrumu partnerības" potenciālo izaugsmi un aicināja būt vērīgiem, vēsta RIA Novosti.

"Mums ir uzmanīgi jāseko līdzi naidīgu valstu rīcībai, tādām kā Krievija, kura apdraud austrumu reģiona potenciālo izaugsmi un kura cenšas iznīcināt mūsu kolektīvo spēku," paziņoja Meja pirms "Austrumu partnerības" samita.

Premjere paziņoja, ka ar nepacietību gaida Eiropas valstu mijiedarbības saistību atjaunošanos, lai pretotos šiem kopējiem izaicinājumiem drošības un attīstības jomās.

Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй - Sputnik Latvija
Viedoklis
Terēza Meja draud Krievijai. Kāpēc patiesībā tā ir Londonas kapitulācija

Savukārt VFR kanclere Angela Merkele samita gaidās paziņoja, ka "Austrumu partnerības" projekta panākumi lielā mērā ir atkarīgi no Krievijas un Eiropas Savienības attiecībām.

"Austrumu partnerības" programma ir ES politiskā iniciatīva, kuras mērķis ir Eiropas Savienības satuvināšanās ar sešām austrumu valstīm — Armēniju, Azerbaidžānu, Baltkrieviju, Gruziju, Moldovu un Ukrainu. Programma paredz kontaktu attīstību, tostarp, vīzu režīma atvieglošanu; ekonomisko sadarbību, tostarp, brīvās tirdzniecības zonu izveidošanu; projektu attīstība enerģētiskās drošības jomā; sadarbība reformu īstenošanā, "kuras paredzētas demokrātijas attīstībai". Ar Gruziju, Ukrianu, Moldovu, Armēniju un Azerbaidžānu jau ir parakstītas vienošanās par readmisiju un vīzu režīma atvieglošanu.

Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй - Sputnik Latvija
Politika
Terēza Meja: Lielbritānija vēlas izveidot produktīvas attiecības ar Krieviju

Tāpat programma paredz visaptverošā līguma DCFTA parakstīšanu par brīvās tirdzniecības zonām (šobrīd darbojas attiecībā uz Gruziju, Moldovu un Ukrainu). Vairākos jautājumos tiek domāta Krievijas piesaistīšana. Partnerības izveidošanas laikā ES piešķīra tam 600 miljonus eiro.

Taču, kā tiek uzsvērts Briselē, dalība programmā neparedz dalības perspektīvas ES.

Moldova kļuva par pirmo programmas dalībvalsti, kurai tika apstiprināts bezvīzu režīms uz Šengenas zonas valstīm, 27. jūnijā Moldova un Gruzija parakstīja asociācijas līgumus ar ES. 2014. gada 21. martā ES un Ukraina parakstīja politisko, savukārt 27. jūnijā arī ekonomisko asociācijas vienošanās daļu. Bezvīzu režīms ar ES Gruzijai stājās spēkā 2017. gada 28. martā, Ukrainai — šī gada 11. jūnijā.    

Ziņu lente
0