Krievijas vēstnieks: nopietni cilvēki sen vairs nebrauc uz Lietuvu

© Sputnik / Alexey FilippovIela Viļņā
Iela Viļņā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas parlamenta prioritātes starptautiskajā darbībā – atbalstīt jebkādus Krievijai kaitīgus niķus, paziņoja Krievijas vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs.

RĪGA, 18. novembris — Sputnik. Neviens nopietns cilvēks no Krievijas jau sen vairs nebrauc uz Lietuvu, aizliegums virknei Krievijas pilsoņu iebraukt Baltijas valstī izskatās smieklīgi, teica Krievijas vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs, vēsta "Vesti FM".

Tā Krievijas diplomāts komentēja Lietuvas Seima apstiprinātos likuma "Par ārvalstnieku tiesisko stāvokli" grozījumus, "Magņitska likuma" analogu, kas paredz papildu tiesisko pamatu, lai aizliegtu citu valstu pilsoņiem iebraukšanu Lietuvā.

"Krievijai tas nesagādāja pārsteigumu. Skaidrs, ka tagadējais Lietuvas Seims atbalstīs jebkādus nekrietnus soļus pret Krieviju vai izdomās savējos. Paradoksāli, taču tā pašlaik ir Lietuvas republikas parlamenta starptautiskās darbības prioritāte, tā vienkāršās "austrumu politikas" būtība," — teica Udaļcovs.

"Aizliegums iebraukt Lietuvā virknei Krievijas pilsoņu, atklāti sakot, izskatās smieklīgi: neviens nopietns cilvēks no mūsu valsts šurp jau sen vairs nebrauc. Tagad šeit nav, ar ko un par ko runāt," — uzskata diplomāts.

"Magņitska akts" tikai pieņemts 2012. gadā ASV. Likums nosaka personīgas sankcijas personām, kuras atbild par cilvēktiesību ievērošanu Krievijas Federācijā. Iepriekš līdzīgs likums, kas noteica sankcijas pret ārvalstu amatpersonām, stājās spēkā arī Kanādā.

26. oktobrī un 7. novembrī Lietuvas Seims pirmajā un otrajā lasījumā apstiprināja "Magņitska likuma" analogu.

Lietuvas Seima Ārlietu komitejas iesniegums liecina, ka likumprojekts, ko ierosināja 21 deputāts, sagatavots ar mērķi noteikt politiskas sankcijas personām, kas saistītas ne tikai ar tā saucamo "Magņitska lietu", bet arī citiem gadījumiem, kuros "ārvalstu valdības pieļauj to cilvēku tiesību pārkāpumus, kuri atklāj korupciju, un ļaunprātīgi izmanto dienesta stāvokli pret politiskajiem ieslodzītajiem".

Krievijas vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs - Sputnik Latvija
Krievijas vēstnieks Lietuvā: Viļņas centieni "sodīt" Maskavu izskatās jocīgi

Ārvalstniekiem būs aizliegts iebraukt Lietuvā, "ja pastāv pamatotas aizdomas par to, ka ārvalstnieks izdarījis nopietnu vai ļoti nopietnu noziegumu pret cilvēku, pārkāpjot vispāratzītās cilvēka tiesības un brīvības. Ja ārvalstnieks izdarījis korupcijas rakstura vai ar naudas atmazgāšanu saistītu noziegumu, ja ārvalstnieks jebkādā veidā piedalījies tamlīdzīgās noziedzīgās darbībās, un (vai) šo iemeslu dēļ ārvalstnieks iekļauts citu ES valstu, Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas vai NATO aizliegto personu sarakstos".

Paredzams, ka lēmumu par aizliegumu ārvalstniekam iebraukt Lietuvā pieņems iekšlietu ministrs saskaņā ar ārlietu ministra ierosinājumam.

Ziņu lente
0