Tallinā notika atbalsta pikets krievu skolām Latvijā

© Sputnik / Вадим АнцуповPikets krievu mācību valodas atbalstam Latvijā
Pikets krievu mācību valodas atbalstam Latvijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Notikušais pasākums kļuva par Baltijas valstu krievvalodīgo iedzīvotāju vienotības demonstrēšanu viņu cīņā par konstitucionālajām tiesībām mācīties dzimtajā valodā.

RĪGA, 17. novembris — Sputnik. Ceturtdien, 16. novembrī, Igaunijas galvaspilsētā notika solidaritātes pikets par krievu skolu atbalstu Latvijā, raksta Sputnik Igaunija.

Piketā pie Latvijas vēstniecības piedalījās līdz 15 cilvēkiem, lielākoties Tallinas iedzīvotāji, kuri ir noraizējušies par krievu izglītību kaimiņvalstī.

Piketa organizators, apvienības "Eiropas Krievijas tautieši" valdes loceklis, Sergejs Čauļins uzskata, ka nekādā gadījuma nedrīkst pieļaut krievu atsvešināšanu un nodalīšanu ārpus Krievijas robežām, lai "tiesību nozīmē viņus vienatnē "nenokauj".

Kopā ar "Eiropas Krievijas tautiešiem" atbalstīt Latvijas krievvalodīgos iedzīvotājus cīņā par tiesībām mācīties dzimtajā valodā atnāca arī apvienības "Igaunijas krievu skola" (IKS), Apvienotās kreisās Igaunijas partijas (OKIP) un Igaunijas Krievijas tautiešu koordinēšanas padomes (IKTKP) aktīvisti.

Mītiņš pret bilingvālo skolu pāreju pie latviešu mācību valodas - Sputnik Latvija
Pret skolu reformu vērstās petīcijas izskatīšana varētu kavēties nepilsoņu dēļ

Kā paziņoja Sputnik Igaunija Mstislavs Rusakovs, OKIP priekšsēdētāja vietnieks, "starp izglītību dzimtajā valodā un nacionālo identitāti pastāv tieša saikne, kuru nekādā gadījumā nedrīkst lauzt".

Pēc IKS pārstāvju sacītā, tās locekļi, kuri ilgus gadus cīnās par krievu valodas saglabāšanu Igaunijas krievu skolu mācību procesā, pauž savu atbalstu visiem, kurš cīnās par izglītības saglabāšanu krievu valodā Latvijā. Tā saucamais "kompromisa variants" 60/40, kā izrādījies, bijis tikai kā pārejas solis ceļā pie krievu skolu iznīcināšanas Latvijā, uzskata IKS.

IKS pārstāve Alise Bļincova ir pārliecināta, ka Igaunijas krievvalodīgos iedzīvotājus nevar neuztraukt šāda notikumu attīstība, jo tas kārtējo reizi rāda, ka nav vērts īpaši ticēt nacionāli orientēto iestāžu solījumiem un vēstījumiem gan Latvijā, gan arī Igaunijā.

Pasākuma gaitu uzraudzīja policijas ekipāža.    

Ziņu lente
0