Pret skolu reformu vērstās petīcijas izskatīšana varētu kavēties nepilsoņu dēļ

© Sputnik / Sergey MelkonovMītiņš pret bilingvālo skolu pāreju pie latviešu mācību valodas
Mītiņš pret bilingvālo skolu pāreju pie latviešu mācību valodas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iniciatīva par bilingvālās izglītības saglabāšanu Latvijas vidusskolās var nenokļūt Saeimā balsu trūkuma dēļ, neskatoties uz to, ka tā savākusi jau vairāk nekā 11 tūkstošus parakstu.

RĪGA, 17. novembris — Sputnik. Iniciatīvas autors par bilingvālās izglītības saglabāšanu vidusskolās, neatkarīgais žurnālists, blogeris, bijušais portāla Ves.lv galvenais redaktors Deniss Barteckis pastāstīja Sputnik Latvija par petīcijas nodošanas mehānismu Saeimai un par to, ar kādām grūtībām viņš varētu saskarties.

Jau 9. novembrī iniciatīva savāca nepieciešamos 10 tūkstošus parakstu, kuri nepieciešami tās nodošanai parlamenta izskatīšanai. Šobrīd par to nobalsojuši jau vairāk nekā 11 tūkstoši cilvēku.

Rīgā notika gājiens par krievu valodas aizstāvību - Sputnik Latvija
Rīgā notika gājiens par krievu valodas aizstāvību

Barteckis paziņoja, ka grasās iesniegt iniciatīvu Saeimā otrdien, 21. novembrī. Pēc žurnālista sacītā, parakstu vākšanu ManaBalss.lv platformā viņš var apturēt jebkurā brīdī — pietiek vien apstiprināt parakstu vākšanas beigas paziņojumā, kuru nosūta portāls.

"Tātad var jebkurā brīdī apturēt iniciatīvu, ja savākts nepieciešamais parakstu skaits, un iesniegt to — vilcināties tālāk un vākt balsis es neredzu jēgu, jo no Izglītības ministrijas puses jau notiek kaut kāda kustēšanās," paziņoja Barteckis.

Par vienīgo nervus kutinošo brīdi žurnālists nosauca to, ka petīciju varēja parakstīt nepilsoņi, kuru balsis Saeima nevarēs ņemt vērā.

"Šobrīd savākti vairāk nekā 11 tūkstoši parakstu, taču šo parakstu kopējā skaitā var būt arī nepilsoņu paraksti, kuri netiks ieskaitīti, jo pati platforma nespēj noteikt ar bankas autorizācijas palīdzību, kurš ir pilsonis, un kurš ir nepilsonis," uzsvēra žurnālists.

Barteckis tāpat izteica viedokli, ka nobalsojušo saraksti, visticamāk, ir atrodami Manabalss.lv, jo platforma bieži publicē dažāda veida statistiku — piemēram, cik vīriešu un cik sieviešu parakstījuši petīcijas.

Žurnālists pastāstīja, ka Saeima noteikti pieprasīs Manabalss.lv šādus sarakstus un pārbaudīs tos, savukārt pēc pārbaudes jau varēs veikt balsošanu parlamentā par vai pret iniciatīvu.

Министр образования и науки Карлис Шадурскис - Sputnik Latvija
Latvijas krievu skolēnu vecāki pieprasa Šadurska demisiju

"Interesanti vēl ir arī tas, ka paraksti tiek vākti elektroniskā veidā, savukārt iesniegt iniciatīvu Saeimai nepieciešams ir uz papīra. Šo papīru reģistrēs, savukārt man tiks izsniegts cits papīrs, kurā tiks norādīts: kāds ir iniciatīvas izskatīšanas termiņš," teica Barteckis.

Viņš uzsvēra, ka tagad ļoti svarīgi līdz pirmdienai, 20. novembrim, nobalsot par iniciatīvu tiem, kas vēlējās, taču vēl nav to izdarījuši, lai nodrošinātu 10 tūkstošus pilnībā derīgus parakstus.

"Tie, kas nenobalsoja, apsēdieties pie datora, atrodiet 5 minūtes, pat mazāk, autorizējieties un nobalsojiet, lai mēs tiešām būtu droši, ka iniciatīvai būs 10 tūkstoši Latvijas pilsoņu paraksti," aicināja Barteckis.    

Ziņu lente
0