Latvijas krievu skolēnu vecāki pieprasa Šadurska demisiju

© Foto : Reinis Inkēns, Saeimas AdministrācijaМинистр образования и науки Карлис Шадурскис
Министр образования и науки Карлис Шадурскис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas krievu bērnu vecāki pieprasa atlaist Mazākumtautību izglītības jautājumu padomi un izveidot jaunu, kā arī atstādināt no amata izglītības ministru Kārli Šadurski.

RĪGA, 15. novembris – Sputnik. "Saglabāsim krievu valodu Latvijas izglītībā" vecāku iniciatīvas pārstāvji vērsās pie premjera un Latvijas prezidenta ar vēstuli, kurā lūdz nodrošināt dialogu ar sabiedrību mazākumtautību skolu reformas jautājumos un iniciēt Kārļa Šadurska atstādināšanu no amata, vēsta Baltnews.lv.

Министр образования и науки Карлис Шадурскис - Sputnik Latvija
Šadurskis neiebilst tam, ka latviešu bērni sāks runāt krieviski

Vēstulē norādīts, ka izglītības ministrs izvairās no dialoga ar sabiedrību, ignorē bērnu intereses, pārkāpj likumu un demokrātijas pamatprincipus. Desmitajā novembrī Izglītības ministrijā notika Mazākumtautību izglītības jautājumu konsultatīvās padomes sēde, kur tika apspriests Šadurska piedāvājums par vispārizglītojošo skolu pāreju uz mācībām latviešu valodā.

Lai gan padomes nolikums paredz, ka tās mērķis ir dialogs starp tiem, kas veido izglītības politiku, tiem, kas to izpilda, un sabiedrības pārstāvjiem, daudzi sabiedrības pārstāvji, kuru vidū bija Eiroparlamenta deputāts Andrejs Mamikins un krievu skolu aizstāvības protesta organizators Degi Karajevs, netika pielaisti sēdē.

"Pēc padomes sēdes sabiedrībai tika izplatīts Izglītības un zinātnes ministrijas paziņojums, ka padome konceptuāli atbalstot piedāvāto reformu, kas pēc vairāku padomes locekļu liecībām neatbilst patiesībai. Pārkāpjot padomes nolikumu, padomes locekļiem netika paziņota sēdes dienas kārtība, nebija iesniegti dokumentu projekti, par atbalstu ministra iecerei nenotika balsošana, kaut arī tā tika pieprasīta no padomes locekļu puses," — teikts vecāku vēstulē.

Vecāki uzskata par nepieņemamu izglītības ministra rīcību un lūdz prezidentu un Latvijas premjerministru iniciēt Šadurska demisiju, kā arī iniciēt konsultatīvās padomes atlaišanu ar mērķi "izveidot jaunu padomi, kura atbilstu demokrātijas principiem un sabiedrības interesēm".

Mītiņš pret bilingvālo skolu pāreju pie latviešu mācību valodas - Sputnik Latvija
Petīciju par bilingvālās izglītības saglabāšanu izskatīs Saeima

Oktobra sākumā valdošā koalīcija atbalstīja izglītības reformas koncepciju, kura paredz pakāpenisku pāreju uz izglītību latviešu valodā. Saskaņā ar iecerēto, sākot ar 2020./2021. mācību gadu visi vispārizglītojošie priekšmeti vidusskolās tiks pasniegti tikai latviešu valodā, taču mazākumtautību skolās saglabāsies iespēja mācīties dzimto valodu, literatūru un priekšmetus, kuri saistīti ar kultūru un vēsturi. Izglītības ministrija grasās iesniegt Ministru Kabinetam normatīvo aktu grozījumus, kuri saistīti ar plānoto pāreju uz apmācību latviešu valodā vidusskolās, līdz šī gada beigām.

Divdesmit trešajā oktobrī pie Izglītības ministrijas ēkas notika protesta akcija pret izglītības reformu. 16. novembrī plānota vēl viena protesta akcija. Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv sākusies parakstu vākšana par krievu valodas saglabāšanu skolās, kā mācību valodu. Viena no petīcijām jau savākusi nepieciešamo balsu skaitu izskatīšanai Saeimā – 10 tūkstošus.

Ziņu lente
0