Politika

Politologs paredz, ka nākotnē Ušakovs piedalīsies Latvijas valdībā

© Sputnik / Оксана ДжаданМэр Риги Нил Ушаков
Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu nodaļas dekāns Juris Rozenvalds uzskata, ka "Saskaņa" nav sliktākais variants valdošās koalīcijas veidošanai, ņemot vērā radikālos viedokļus, kas izskan uz politiskās skatuves.

RĪGA, 15. novembris – Sputnik. Politologs, Latvijas Universitātes profesors Juris Rozenvalds neizslēdz "Saskaņas" līdera Rīgas mēra Nila Ušakova iekļaušanu nākamās valdības sastāvā pēc 13. Saeimas vēlēšanām.

Pēc līguma laušanas ar "Vienoto Krieviju" partijai "Saskaņa" parādījušās iespējas iekļūt valdībā, paziņoja Rozenvalds Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma".

"Principā, tāds kandidāts, kā Ušakovs ir nepieciešams, lai trešdaļa valsts iedzīvotāju justu savu piederību Latvijai, lai tai būtu pārstāvis valdībā," — teica eksperts.

Pēc viņa vārdiem noteiktos nosacījumos Ušakovs pilnībā varētu tikt ievēlēts Ministru Kabineta sastāvā.

"Šī izvēle būtu svarīga vēl ne tikai no tā viedokļa, cik efektīva būs valdība, bet arī, veidojot attiecības starp lielām etnolingvistiskām kopienām, un tas, manuprāt, ir tas būtiskākais jautājums, lai parādītu vienai trešajai daļai Latvijas iedzīvotāju, ka viņu intereses kaut kā tiek ņemtas vērā, citādi šī etniskā sadrumstalotība ietekmēs būtiski arī mūsu sociāli ekonomisko attīstību kopumā," — pārliecināts Rozenvalds.

Pēc politologa domām, pati "Saskaņā" virzās pretī iespējamai iekļūšanai nākamajā valdībā un veic simboliskus soļus tā dēļ, piemēram, cenšoties distancēties no jautājuma par skolu pāriešanu uz latviešu valodu, ka arī laužot līgumu ar "Vienoto Krieviju".

Министр экономики Арвилс Ашераденс - Sputnik Latvija
Politika
Ašeradens apņēmies nepieļaut Lemberga un Ušakova stāšanos Ministru prezidenta amatā

Iepriekš Eiroparlamenta Latvijas deputāts, "Saskaņas" loceklis Andrejs Mamikins atklātā vēstulē kritizēja Ušakovu par līguma laušanu, paziņojot, ka šāds lēmums sūta nepareizu signālu vēlētājiem. Politiķis izteica viedokli, ka Ušakovu vadīja vēlme "kļūt par "pieņemamu" valstī valdošajiem, lai tie paņemtu "Saskaņu" valdošajā koalīcijā pēc Saeimas vēlēšanām nākamgad". Taču, pēc viņa domām, valdošās aprindas atradīs ieganstu atteikties no dalības koalīcijā ar "Saskaņu" arī bez līguma ar "Vienoto Krieviju".

"Kad būs vajadzīgs, viņi pateiks maģiskos vārdus: "Ar Maskavas roku – nekad!" Un, kā rāda aizritējušo gadu notikumi, šī dziļā argumenta viņiem bija pietiekami gana. Taču, ja viņu interesēs būs koalīcijas veidošanas ar "Saskaņu", tad viņi sadarbosies ar jebkāda līguma esamību," — piebilda Mamikins.

Savukārt "Saskaņas" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs paziņoja, ka pēc līguma laušanas ar partiju "Vienotā Krievija" "Saskaņa" negaida pārmaiņas attiecībās ar labējiem centristiem. Pēc viņa sacītā, iepriekšējās priekšvēlēšanu kampaņas laikā līguma esamība palīdzēja "tiem, kas to demonizē, taču viņu iztēle ir pārāk nabadzīga, lai izdomātu ko jaunu".

Tai pašā laikā "Vienotības" valdes priekšsēdētājs Arvils Ašeradens, kurš iepriekš paziņoja, ka cenšas nepieļaut, ka Ušakovs kļūtu par premjerministru, apstiprināja, ka viņa partijas pozīcija pret iespējamo koalīciju ar "Saskaņu" paliek nemainīga.

Ziņu lente
0