Latvija pievienojusies Eiropas Savienības aizsardzības līgumam

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Runa ir par oficiālas ES Aizsardzības un militārās savienības izveidošanu, uzsvēra Vācijas Aizsardzības ministrijas vadītāja Urzula fon der Leiena, viena no iniciatīvas autoriem.

RĪGA, 14. novembris – Sputnik. Latvija kopā ar 22 ES dalībvalstīm parakstīja līgumu par pastāvīgu sadarbošanos aizsardzības nozarē. Dokuments ļauj Eiropas Savienības valstīm apvienot spēkus drošības un aizsardzības nozarē.

Eiropas komisijas prezidents Žans Klods Junkers. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Žans Klods Junkers: ASV nav gatavas garantēt Eiropas drošību

Oficiālā vēstule par plāniem uzsākt pastāvīgu strukturētu sadarbību aizsardzības nozarē (PESCO) vakar tika iesniegta diplomātijas vadītājam un ES Padomei. Šī sadarbība ļaus ES dalībvalstīm apvienot spēkus tādu aizsardzības projektu īstenošanā, kuri varēs saņemt finansējumu no Eiropas Savienības veidotā Eiropas Aizsardzības fonda.

PESCO ir vairāku ES dalībvalstu brīvprātīga vienošanās stiprināt Eiropas Savienības dalībvalstu sadarbību drošības un aizsardzības jomā. Tas paredz investēt aizsardzībā tādiem nolūkiem, kā ekipējuma iegāde, kā arī koordinēt aizsardzības plānošanu, lai novērstu spēju iztrūkumu un uzlabotu spēku pieejamību krīžu risināšanai ārpus ES.

Līgumu iniciējušas Francija un Vācija pēc Lielbritānijas lēmuma atstāt ES. Vienošanos parakstījušas Austrija, Beļģija, Bulgārija, Čehija, Horvātija, Kipra, Igaunija, Somija, Francija, Vācija, Grieķija, Ungārija, Itālija, Latvija, Lietuva, Luksemburga, Nīderlande, Polija, Rumānija, Slovākija, Slovēnija, Spānija un Zviedrija.

Dalība PESCO projektos ir pieejama visām valstīm, kuras vēlas uzņemties nepieciešamas saistības, turklāt tā ietvaros izstrādāti un iegādāti spēki un līdzekļi paliks šo valstu īpašumā un kontrolē. PESCO vadība tiks īstenota divos līmeņos – ES Padomē un PESCO ietvaros īstenoto projektu dalībvalstīs. Šiem projektiem, savukārt būs iespēja saņemt finansējumu no jaunā Eiropas Aizsardzības fonda.

Mogerīni - Sputnik Latvija
Mogerīni: ES militāra sadarbība kā variants naudas līdzekļu ekonomijai

Eiropas īpaša diena

Kā atzīmējusi Vācijas Aizsardzības ministrijas vadītāja Urzula fon der Leiena, ES Aizsardzības savienība tas ir pirmais posms kopējas armijas izveidošanā, kas kļūstu par papildu  elementu jau esošajai NATO.

"Šodien ir īpaša diena Eiropai, šodien mēs oficiāli veidojam ES aizsardzības un militāro savienību… Tā ir īpaša diena, tā iezīmē vēl vienu posmu Eiropas armijas izveidošanā," —citē fon der Leienas paziņojumu RIA Novosti.

Ziņu lente
0