Lembergs: par vēlu glābt Latviju, tā ir neārstējama

© Sputnik / Sergey MelkonovПресс-конференция мэра Вентспилса Айварса Лембергса
Пресс-конференция мэра Вентспилса Айварса Лембергса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Alga Latvijā ir divreiz mazāka nekā citās ES valstīs, darbspējīgie cilvēki brauc prom – valsts ir slima, taču valdība neko nedara, lai to glābtu, uzskata Ventspils mērs Aivars Lembergs.

RĪGA, 12. novembris — Sputnik. Latvija cieš no anoreksijas. Stāvoklis jau ir tāds, ka atveseļošanās nav iespējama, pat ja sākt ārstēties, paziņoja Ventspils mērs Aivars Lembergs intervijā radio Baltkom.

Komentējot valdības monocentrisko politiku, Ventspils pašvaldības vadītājs noteicis Latvijas diagnozi – anoreksija. Lembergs atzīmēja, ka dzīvības dzirksti Latvijā uztur tikai nauda no eirofondiem, taču, pēc viņa vārdiem, visi šie līdzekļi tiek tērēti tikai galvaspilsētai un tās piepilsētām. Mērs uzskata, ka patiesībā pastāv divas Latvijas – Lielrīga un visa pārējā valsts.

"Latvija ne tikai zaudē svaru. Tās stāvoklis ir tāds, ka atjaunoties neizdosies, pat ja to barot. Valsts ir tādā stāvoklī simt kilometru attālumā no Rīgas. Un process jau ir neatgriezenisks," – teica Lembergs.

Jautājumā par nodokļu reformu Lembergs atzīmēja, ka nav pārliecināts, vai tā spēs palīdzēt Latvijai. Viņš paskaidroja, ka uzturēt reformu un vēlāk klāstīt, ka tā nav veikta velti, valdībai palīdzēs 4 miljardi eiro, ko šiem nolūkiem piešķīrusi Eiropas Savienība.

"Tur ir milzīgs spožums, liela propaganda, – paskatīsimies, kas no tā iznāks," – atzīmēja Lembergs.

Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Lembergs: tiesā man liek turēt muti ciet, nebrīnīšos, ja drīzumā būs spriedums

Pēc viņa domām, kamēr saglabāsies pašreizējais vidējās algas līmenis, tas ir, alga būs divreiz zemāka nekā minimālais atalgojums citās ES valstīs, jaunieši brauks prom no Latvijas, tātad valsts joprojām zaudēs spēkus.

"Galvenais ir cilvēku resursi, ja tie zūd, nekas vairs nav iesākams. It kā dzīve aizplūstu. Kāda reforma te līdzēs?" – uzsvēra mērs.

Aizstāvot Ventspili, Lembergs paskaidroja: viņš cer, ka tā ir viņa pilsēta un neizmirs, vai arī tas notiks tikai pēc visas pārējās valsts.

Iepriekš Lembergs ierosināja sadalīt Latviju divos statistiskajos reģionos, lai attīstītos valsts izmirstošā daļa aiz Lielrīgas robežām. Mērs uzsvēra, ka reģionu atdzīvināšanai nepieciešami ārkārtas pasākumi, jo teritorijām ārpus Rīgas aglomerācijas raksturīgs "mākslīgi radīts bads".

Aivars Lembergs ir Ventspils mērs kopš 1988. gada, kad viņa amats vēl bija "Ventspils tautas deputātu pilsētas padomes priekšsēdētājs". Ventspils ir vienīgā pilsēta Latvijā, kuras vadība nav mainījusies kopš padomju laikiem.

Ziņu lente
0