Krievijas pastāvīgais pārstāvis NATO pastāstījis par alianses darbības virzienu

© Sputnik / Alexander VilfKrievijas pastāvīgais pārstāvis NATO Aleksandrs Gruško
Krievijas pastāvīgais pārstāvis NATO Aleksandrs Gruško - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO komandējošās struktūras adaptācijas plāna pamatā ir aukstā kara shēmas; tas vērsts pret Krieviju, uzskata Krievijas pastāvīgais pārstāvis NATO Aleksandrs Gruško.

RĪGA, 10. novembris — Sputnik. NATO centieni pielāgot alianses komandstruktūru ir balstīti uz konfrontācijas ar Krieviju, uzskata Krievijas pastāvīgais pārstāvis NATO Aleksandrs Gruško.

Воздушный десант США участвует в военных учениях в Литве, архивное фото - Sputnik Latvija
The Nation: ASV bez lieka trokšņa nogādā speciālo uzdevumu vienības pie Krievijas robežām

"Neskatoties uz to, ka NATO militārā potenciāla adaptācijas pasākumi tiek pamatoti ar nepieciešamību atvairīt draudus visos azimutos, nav iespējams neievērot to, ka, protams, šo centienu pamatā ir uzdevums pretdarboties Krievijai," — pastāstīja Gruško žurnālistiem no Krievijas.

Viņš paskaidroja, ka šo soļu sekas būs atkarīgas no tā, kā lēmumi tiks noformēti aizsardzības ministru sēdē 2018. gada februārī.

"Taču šodien ir redzams, ka, izstrādājot tamlīdzīgus lēmumus, izakatot alianses militārās klātbūtnes tālākas paplašināšanas variantus, tostarp arī austrumu flangā, acīmredzot, NATO ir smēlusies iedvesmu aukstā kara shēmās," — atzīmēja Krievijas pastāvīgais pārstāvis.

Gruško uzskata, ka "Ziemeļatlantijas komandstruktūras (tas ir nosacīts nosaukums), kas tiks izveidotas, ir atveidotas no komandstruktūrām, kas pastāvēja līdz 2002. gadam" un "atbildēja par amerikāņu spēku pārvietošanu no ASV teritorijas uz Eiropu, par atbilstošo jūras komunikāciju aizsardzības nodrošināšanu, nodarbojās ar cīņas organizēšanu pret zemūdenēm un visu jautājumu kompleksu, kas bija saisktīts ar tamlīdzīgu darbību ātruma un drošības nodrošināšanu".

Latvijas armija - Sputnik Latvija
National Interest: Baltijas valstīm ir "viltīgs plāns" karam ar Krieviju

Trešdien NATO dalībvalstu aizsardzības ministri saskaņoja NATO komandstruktūras adaptācijas plānu, kas paredz divu jaunu struktūru izveidi: Atlantijā transporta ceļu aizsardzībai starp Ziemeļameriku un Eiropu, kā arī loģistikas komandstruktūru karaspēku un iekārtu transportēšanai Eiropā.

Tikšanās laikā tika pieņemts lēmums izveidot kiberoperāciju īstenošanas centru un integrēt nacionālās kiberiespējas alianses misijā un operācijās, saglabājot to kontroli no dalībvalstu puses. Iepriekš NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņoja, ka cita starpā komandstruktūra tiek adaptēta, ņemot vērā situāciju Ukrainā.    

Ziņu lente
0