Dana Reizniece-Ozola vēlas kļūt par ES finanšu ministri

© SaeimaМинистр финансов Латвии Дана Рейзниеце-Озола
Министр финансов Латвии Дана Рейзниеце-Озола - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par jauno Eiropas Savienības finanšu ministru padomes prezidenti varētu kļūt Dana Reizniece-Ozola – tādā gadījumā viņā kļūtu par pirmo latviešu politiķi, kura ieņem vadošo pozīciju ES.

RĪGA, 7. novembris – Sputnik. Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola neizslēdz iespēju pretendēt uz Eirogrupas prezidenta – ES finanšu ministru padomes vadītāja amatu, vēsta Rus.db.lv

Eirogrupa ir neoficiāla struktūra, kuras sastāvā ir 17 eirozonas dalībvalstu finanšu ministri, finanšu un ekonomikas eirokomisāri, Eiropas Centrālās bankas priekšsēdētājs un citas ES augsta ranga ierēdņi. Parasti dienu pirms ES valstu Ekonomikas un Finanšu jautājumu padomes sēdes viņi sagatavo lēmumus, ko pieņem padome.

Dana Reizniece-Ozola - Sputnik Latvija
Dana Reizniece-Ozola pastāstīja par nesaskaņām ar Latvijas Banku

Par to, ka esošais Eirogrupas prezidents Nīderlandes finanšu ministrs Jeruns Deiselblums, varētu atkāpties no amata, bija zināms jau šī gada pavasarī, savukārt oktobrī viņš oficiāli paziņoja, ka atstās savu amatu 2018. gada janvārī.

Reizniece-Ozola paziņoja, ka apsprieda savu ievēlēšanas iespēju ar ES valstu finanšu ministru padomes kolēģiem.

Kā vēsta Politico, iespējamo kandidātu skaitā ir Pjērs Gramenja (Luksemburga), Peters Kazimirs (Slovākija) un Mario Senteno (Portugāle).

Pēc izdevuma domām, visiem kandidātiem ir savas priekšrocības un trūkumi: piemēram, Gramenjas norīkošana varētu disproporcionāli palielināt Luksemburgas ietekmi, jo šīs valsts pārstāvis Žans Klods Junkers jau vada Eiropas Komisiju, Kazimiram nav komunikācijas pieredzes ar medijiem, savukārt Portugālē tikai nesen noslēgusies nopietna finanšu krīze.

Runājot par Reiznieci-Ozolu, viņa pārstāv jauno Eiropas politiķu vilni un varētu kļūt par pirmo Baltijas pārstāvi, kurš ieņem vadošu amatu ES, taču frakcijai "Zaļie – Eiropas brīvā alianse", kurā ietilpst ZZS, ir pārāk maz ietekmes Eiroparlamentā.

Ziņu lente
0