Uzņēmējiem varētu likt nomainīt 14 000 jaunu kases aparātu

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasКассир
Кассир - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
VID apturēja četru populārāko kases aparātu modeļu reģistrāciju, sakarā ar to, ka tie neatbilst noteiktajām prasībām.

RĪGA, 6. novembris – Sputnik. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārbaužu gaitā tika noskaidrots, ka jaunie sertificētie kases aparāti neatbilst noteiktajām prasībām, vēsta skaties.lv.

Saskaņā ar Ieņēmumu dienesta darbinieku informāciju, uzņēmēji var iejaukties aprīkojuma programmās. VID cenšas tikt skaidrībā ar situāciju ar kases aparātu apkalpošanas dienestu un auditoru kompāniju palīdzību. Tikmēr uzņēmēji noraizējušies, vai viņiem nenāksies mainīt jaunos kases aparātus.

"Mēs esam tikai sākuši pārbaudes, esam sākuši kopēju darbu ar sertifikācijas institūciju, kur mēs jau skatāmies, vai ir kaut kas sertifikācijā varbūt palaists garām, ko mēs domājam, ka, visdrīzāk, nē, jo tikpat labi varbūt nosertificēts viens aparāts un tikpat labi, piemēram, uzstādīts varbūt pavisam cits aparāts ar to pašu nosaukumu," — pateica VID Nodokļu kontroles departamenta direktore Sandra Kārkliņa-Admine.

Nesakritības atklātas četriem populārākajiem kases aparātiem – tiem modeļiem, kuri tika sertificēti vieni no pirmajiem. Latvijas Tirgotāju asociācija nav pārsteigta ar pašu šādu nesakritību faktu, taču izbrīnu izraisīja tas, ka tas skāris lielāko jaunā aprīkojuma daļu.

Tualetes papīrs ar naudaszīmju zīmējumu - Sputnik Latvija
Kā uzsākt savu biznesu: uzņēmēja stāsta par VID "palīdzību"

"Tie ir četri aparāti, tā ir lielākā daļa no tirgus, tomēr tie ir 80% no tiem jaunpiereģistrētajiem kases aparātiem. Tie ir 14 000," — teica asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.

Oktobra beigās VID nosūtīja kases aparātu apkalpošanas centriem vēstuli, kurā tiek ziņots, ka, ņemot vērā atklātās nesakritības, šie modeļi netiks reģistrēti līdz situācijas atrisinājumam. Modeļi oficiālajā lapā arī tiek dzēsti no saraksta.

"Iespējams, varbūt būs jāpārinstalē kaut kāda programmatūra kādos no kases aparātiem, lai nepieļautu pārāk vienkāršas manipulācijas ar aparātiem," — saka VIS preses sekretāre.

Pēc viņas sacītā, pārbaužu laikā tika noskaidroti gadījumi, kuri liecina par vēlmi manipulēt ar kases aparātiem ar mērķi izvairīties no nodokļu nomaksas.

Gadījumā, ja Valsts ieņēmumu dienests nonāks pie secinājuma, ka neatbilstību nav iespējams likvidēt, kases aparātus būs jānomaina pret jauniem.

Lielākās kases aparātu kompānijas “CHD” tehniskais direktors Ritvars Zvīders LNT intervijā pauda neizpratni par atklātajām neatbilstībām, jo tā ražojumus sertificējuši auditori un pārbaudījis pats ieņēmumu dienests. Savukārt tirgotāju asociācijas vadītājs uzskata, ka pašreizējā haosā pie vainas ir grūti izpildāmi tehniskie noteikumi. Turklāt sertificēšanā nevajadzēja piesaistīt privāto starpnieku, bet, kā tas notiek citās valstīs, visu uzticēt ieņēmumu dienestam.

"Ir apstiprinājies tas, ko mēs esam teikuši, ka šādas te liekas barotavas, kas ir iekārtotas kādu cilvēku savtīgās interesēs, viņas kaitē uzņēmējdarbībai," — norāda Danusēvičs.

Asociācija pēc divām nedēļām vēl tiksies ar finanšu ministri. Tirgotāji cer, ka tiks pieņemts kāds politisks lēmums, tajā skaitā, lai kases aparātus turpmāk sertificē ieņēmumu dienests un lai tiktu pārskatīts ieviešanas termiņš.

Kases aparātu reforma

Finanšu ministrijas reforma, kura tiek īstenota visā Latvijā ar VID palīdzību, sāka darboties kopš 1. jūlija.

Reformas būtība ir esošo kases aparātu nomaiņa pret jauniem, kurus it kā nav iespējams "uzlauzt", un pat galvenais – ar to palīdzību nevar noslēpt no nodokļu inspekcijas reālās peļņas apjomu.

Galds restorānā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Valsts ieņēmumu dienestam ir daudz pretenziju pret Rīgas restorāniem

Uzņēmēji vērsās Latvijas Tirgotāju asociācijā, kura sākusi meklēt mērķus, kā ietekmēt Finanšu ministriju un nodokļu inspektorus.

Saskaņā ar VID paziņojumu, vecie kases aparāti "zog" valstij līdz pat 1,5 miljardam eiro gadā. Taču uz Henrika Danusēviča jautājumam, kādā veidā tas notiek, atbilde tā arī nesekoja.

Beigās asociācija vērsās Eiropas komisijā, pēc kā tika pieņemts lēmums, ka tos, kuri nepaspēja nomainīt kases aparātu pret jaunu, līdz 31. decembrim nesodīs.

Turklāt asociācija vērsās Konkurences padomē ar lūgumu tikt skaidrībā: kādēļ kases aparātu piegādātājs Computer Hardware Design ieguva monopola stāvokli tirgū, un kādēļ aprīkojuma sertificēšanas tirgu sadalīja savā starpā divas firmas – Ernst & Young un KPMG.

Latvijā joprojām nav izstrādāta veco kases aparātu utilizācijas sistēma. Vienkārši izmest tās izgāztuvē ir aizliegts, nedrīkst arī nodot izgāztuvēs, kur tik pieņemti, teiksim, ledusskapji un veļas mašīnas. bet runa taču nav par vienu aparātu, bet gan apmēram par 100 tūkstošiem. Tagad tiem var pievienoties vēl vairāk nekā desmit tūkstoši gabalu.

Starp citu, par iekārtas utilizāciju jāmaksā tā īpašniekam – tirgotājam.

Ziņu lente
0