Kā uzsākt savu biznesu: uzņēmēja stāsta par VID "palīdzību"

© Foto : George HodanTualetes papīrs ar naudaszīmju zīmējumu
Tualetes papīrs ar naudaszīmju zīmējumu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts ieņēmumu dienests kontrolē visus jauno uzņēmēju pirkumus, pat tualetes papīra iegādi, pie tam par katru čeku prasa papildu atskaiti, pastāstīja konditorejas īpašniece.

RĪGA, 9. augusts - Sputnik. Jaunā uzņēmēja Ilze R. pastāstīja, kā Valsts ieņēmumu dienests (VID) "palīdzējis" viņai uzsākt pašai savu biznesu, raksta Diena.

Šopavasar Ilze nolēma atvērt nelielu konditoreju. Tagad viņa ironiski atceras VID vadītājas Ilzes Cīrules solījumu pārvērst nodokļu dienestu par klientiem draudzīgāko organizāciju Latvijā.

Valsts Ieņēmuma dienests - Sputnik Latvija
Valsts Ieņēmumu dienests: tantiņas laukos nav mūsu prioritāte

Jaunā uzņēmēja saņēma VID vēstuli, kurā dienests paziņoja, ka viņas pienākums ir vismaz dienu iepriekš informēt dienestu par visiem plānotajiem darbiem un pirkumiem, lai VID varētu izlemt, vai viņai nepieciešama novērošana un pārbaude. Pie tam, ja viņa iepriekš nepaziņos ierēdņiem, piemēram, par tualetes papīra iegādi, iespējama viņas saimnieciskās darbības apturēšana.

"Nebija vēl izrakstīts neviens rēķins vai sniegts kāds pakalpojums, kad jau bija jāsāk sniegt skaidrojumi un informācija par visiem, pilnīgi visiem darījumiem!" — pastāstīja uzņēmēja.

Sazvanījusies ar nodokļu dienestu, viņa nekavējoties sajutusi "atbalstu".

Viņa skaidro: "Par impulsīvajiem pirkumiem zvanīt, stāvot pie kases, neesot jēgas, jo viņi neskriešot, bet nākamajā dienā man ir jānosūta čeks! Nosūtīju čeku par pirkumu Depo, kam sekoja jautājumi — ar ko braucu, kurp aizvedu, kas veiks remontu?"

Молоток судьи - Sputnik Latvija
Neesi samaksājis nodokļus? Gatavo 100 tūkstošus
Naudas uzņēmējai nav daudz, tāpēc remontu konditorejas telpās Ilze nolēmusi veikt ar radu palīdzību, tomēr VID iecere nepatika — ierēdņi pieprasīja, lai uzņēmēja oficiāli pieņemtu darbā palīgus.

"Vai viņiem ir būtiski, vai es izmaksāju algu, — nē! Viņiem ir būtiski, lai es samaksāju nodokļus par algu. Un šobrīd visa algas izmaksa tiek atlikta līdz reālai darbības uzsākšanai," — uzsvēra Ilze.

"Visu laiku jādomā, vai tik tiešām esmu informējusi par visiem darījumiem, nosūtījusi visus čekus VID. Bet kā nedomāt, ja VID vēstulē ir skaidri draudi par saimnieciskās darbības apturēšanu!" — vaicāja jaunā uzņēmēja.

Ziņu lente
0