Latvijā saradušies lāči no Krievijas un Igaunijas

© Sputnik / Олег Ласточкин / Pāriet pie mediju bankasLācis
Lācis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dzīvnieki izposta dravas un pagadās acīs iedzīvotājiem ne tikai pie ziemeļaustrumu robežas no Ainažiem līdz Zilupei, bet arī Krāslavas, Silenes un Saulkrastu apkaimē.

RĪGA, 4. novembris — Sputnik. Latvijas mežos parasti pārziemo aptuveni desmit lāči, taču pēdējā gada laikā valsts teritorijā konstatēti vairāki desmiti šo dzīvnieku, raksta Latvijas Avīze.

"Lāču skaits var sasniegt pat 50," — stāsta Latvijas valsts mežzinātnes institūta "Silava" vadošais pētnieks Jānis Ozoliņš. Viņš piebilda, ka dzīvnieki ienākuši lielākoties no Igaunijas, kā arī Krievijas.

Izdevums atzīmē, ka lāču populācijas pieaugumu Latvijā apliecina ne tikai izpostītās bišu dravas. Dzīvniekus ievēro arī vietējie iedzīvotāji. Lāči sastapti ne tikai pie ziemeļaustrumu robežas no Ainažiem līdz Zilupei. Viņiem izdevies šķērsot Daugavu, un dzīvnieki manīti arī Krāslavas, Silenes un Saulkrastu apkaimē.

Latvijā konstatēti gan lāču ziemošanas, gan pārošanās fakti. Lāču vairošanās fiksēta Alojā apmēram kilometru no Igaunijas robežas.

Brūnais lācis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Saulkrastu apkaimē privātmājas apciemo lācis

Iepriekš Jānis Ozoliņš deva vairākus padomus cilvēkiem par to, kā rīkoties, tiekoties ar lāci: neizdarīt straujas kustības, ieraugot lāci, un nerāpties kokos. Ieteicams pamazām atkāpties, lai nemanāmi izietu no meža.

Speciālists iesaka nekliegt, jo tādējādi iespējams radīt lieku stresu. Nevajag tuvoties lācim, censties nofotografēt dzīvnieku. Paklusām ņemiet grozu un lēnām atkāpieties.

Tiesa, speciālists piebilda, ka situācijā, ja lāceni pavada mazulis, ieteicams bēgt, ko kājas nes.

Pētnieks uzsvēra: ja lācim šķitīs, ka viņam uzbrūk, dzīvnieks spēj nogalināt, lai arī parasti cilvēki viņa ēdienkartē nav iekļauti.

Ja esat sastapies ar lāci, paziņojiet par to Valsts meža dienestam vai tuvākajam mednieku kolektīvam. Ieteicams vērsties arī institūtā "Silava".

Ziņu lente
0