Saulkrastu apkaimē privātmājas apciemo lācis

© Foto : CrownjulesbBrūnais lācis. Foto no arhīva
Brūnais lācis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārošanas periodā jaunie lāči bēg no agresīviem "radiniekiem" no Igaunijas uz Latviju, kur reizēm nonāk pilsētās un biedē vietējos iedzīvotājus.

RĪGA, 8. jūlijs — Sputnik. Saulkrastu sētās staigā lācis, raksta LSM.lv.

Divi cilvēki pa logu vērojuši, kā lācis izskrējis cauri pagalmam, atstājot pēdas, un nozudis mežā.

Медведь - Sputnik Latvija
Policija Taganrogā meklē vīrieti, kurš pagalmā bija izvedis pastaigā lāci

Saulkrastu iedzīvotāja Ingūna Plumane pastāstīja, ka iepriekš bieži redzējusi meža dzīvniekus: reiz alnis gulējis pludmalē, un visi gaidījuši, kamēr viņš aizies, lai neprovocētu dzīvnieku. Taču, kad lācis staigā apkārt apmēram piecu metru attālumā no mājas, kļūst pavisam neomulīgi.

Par laimi, kad lācis devās meža virzienā, visi iedzīvotāji bija mājās, jo nav zināms, kā viņš reaģētu uz bērniem vai diviem sunīšiem.

Lāčuki — migranti

Interesanti, ka visi Latvijā sastopamie lāči nav vietējie — tie ierodas pie mums no Igaunijas. Lieta tāda, ka pārošanas periodā pieaugušie lāči ir ļoti agresīvi, bet jaunie lāči vai lācenes, kuras nevēlas pāroties, bēg uz Latviju. Iespējams, ka nākotnē dzīvnieki sāks vairoties arī mūsu valstī.

Parka  Līgatnes dabas takas vadītāja Inta Lange - Sputnik Latvija
Foto
Dabas takas Līgatnē

"Dzīvnieks ir ļoti liels, nopietns, viņš ne vienmēr bēgs. Ja viņš zina, ka cilvēks viņu pamanījis, visbiežāk viņš atkāpsies ar cieņu," — norāda vadošā Valsts mežzinātnes institūta Silava galvenais pētnieks Jānis Ozoliņš.

Pēc viņa teiktā, ieraugot lāci, jāatkāpjas tikpat cienīgi kā viņš: nedrīkst bēgt, izdot skaļas skaņas, plaukšķināt vai pagriezt lācim muguru. Var runāt vai dziedāt dziesmu. Tāpat nav jēgas kāpt kokā, jo lāči pa kokiem kāpelē labāk nekā cilvēki. Ja lācis paceļas uz pakaļkājām, tas nenozīmē, ka viņš gatavojas uzbrukumam, viņš vienkārši grib labāk apskatīt apkārtni.

Ziņu lente
0