VID: nodokļus par izīrējamu mājokli iespējams maksāt vienkāršotā kārtībā

© Sputnik / Павел Лисицын / Pāriet pie mediju bankasDzīvokļis
Dzīvokļis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts ieņēmumu dienests atļāvis personām, kas izīrē nekustamos īpašumus, maksāt nodokļus vienkāršotā kārtībā.

RĪGA, 3. novembris - Sputnik. Nekustamo īpašumu iznomāšana vai izīrēšana par atalgojumu tiek klasificēta kā saimnieciskā darbība, un no tās gūtie ieņēmumi tiek aplikti ar ienākumu nodokli (IIN), taču pagaidām saimnieciskās darbības reģistrācija šajā gadījumā nav obligāta. Tomēr VID jāiesniedz ar īrnieku noslēgtā līguma kopija, ziņo baltnews.lv.

Līgumu iespējams iesniegt ar Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) starpniecību. EDS var pieslēgties jebkurš pilsonis, izmantojot savas interneta bankas lietotājvārdu un paroli, PMLP izsniegto eID viedkarti vai drošā elektroniskā paraksta viedkarti, ko izsniedzis VAS "Latvijas valsts radio un televīzijas centrs" (e-paraksts).

Заполнение налоговой декларации - Sputnik Latvija
Pārdevi zāģi, pulksteni un zeķes – atskaities VID

Dzīvokļa īrnieks varēs pārliecināties, vai izīrētājs ir reģistrējies kā saimniecisku darbību īstenojoša persona, ieejot VID publiskojamo datu bāzē VID mājaslapā.

IIN mājokļa īpašniekam, kurš iesniedz VID elektronisko līgumu ar īrnieku, sastādīs 10% no ienākuma. Aprēķinot nomaksājamo nodokli, no īres maksas iespējams atrēķināt tikai nekustamā īpašuma nodokli, bet ne izdevumus par saimniecisko darbību.

No 2018. gada 1. janvāra IIN likme samazināsies: gada ienākumam līdz 20 tūkstošu eiro apmērā tiks piemērots IIN 20% apmērā, gada ienākuma daļai, kas pārsniedz 20 tūkstošus eiro, taču nepārsniedz 55 tūkstošus eiro, tiks piemērots IIN 23% apmērā, ienākumiem, kas pārsniedz 55 tūkstošus eiro, IIN sastādīs 31,4%. Līdz 2018. gadam IIN likme 23% apmērā ir vienota visiem.

Ja nekustamais īpašums tiek iznomāts juridiskai personai (komersantam), kas reģistrēts kā saimnieciskās darbības veicējs, IIN 10% apmērā ietur un valsts budžetā iemaksā pats komersants.

Ja nekustamais īpašums tiek iznomāts fiziskai personai, nodokli aprēķina un nomaksā izīrētājs par iepriekšējo kalendāro gadu 15 dienu laikā no deklarācijas iesniegšanas brīža.

Pacients ratiņkrēslos - Sputnik Latvija
Pensionāri invalīdi Latvijā palikuši bez nodokļu atlaides

Ja izīrētājs reģistrējis saimniecisko darbību, viņš var maksāt nodokļus vispārējā kārtībā — tikai no izdevumu un ieņēmumu starpības, nevis no visas saņemtās nomas vai īres maksas. Nodokļu maksātājam ir tiesības attiecināt uz saņemtajiem ienākumiem neapliekamo minimumu, nodokļu atlaides un attaisnotos izdevumus.

Ja mēneša ienākumi pārsniedz 430 eiro, persona veic valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas agrākajā kārtībā, kā arī papildus izdara iemaksas pensijas apdrošināšanai 5% apmērā no brīvi izraudzīta iemaksu objekta un faktisko ienākumu starpības. Ja ienākumi nepārsniedz 50 eiro gadā, obligātās iemaksas netiek veiktas.

Sīkāk jautājums izskatīts VID mājas lapā. Informācija pieejama arī pa VID tālruni +371 67120000. Iespējams konsultēties arī jebkurā VID klientu apkalpošanas centrā.

Ziņu lente
0