Rīgā būtiski pieaugs ūdens un kanalizācijas tarifi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas pašvaldības uzņēmums "Rīgas ūdens" vēlas būtiski celt ūdens piegādes un kanalizācijas tarifus, taču tam nāksies uzklausīt arī rīdzinieku viedokli.

RĪGA, 2. novembris — Sputnik. Rīgas pašvaldības uzņēmuma "Rīgas ūdens" sabiedrisko attiecību nodaļas priekšnieks Artūrs Mucenieks pastāstīja, ka nākamā gada pavasarī par 36,5% palielināsies ūdens piegādes, un par 18,5% — kanalizācijas tarifs, informē tvnet.lv.

Jauno tarifu projekts paredz, ka pašreizējā likme — 1,28 eiro par kubikmetru ūdens un kanalizāciju — no nākamā gada 1. aprīļa pieaugs līdz 1,63 eiro. "Rīgas ūdens" jau iesniedzis jauno projektu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai.

Uzņēmums paskaidroja, ka tarifus nāksies celt, ņemot vērā Saeimas apstiprināto dabas resursu jnodokļa pieaugumu, kā rezultātā auguši uzņēmuma izdevumi. Arī pilsētas ūdensvada un kanalizācijas tīkla aktīvie remontdarbi prasa lielus kapitālieguldījumus. Turklāt ūdens patēriņš Rīgā samazinās, un aizvien grūtāk ir uzturēt infrastruktūru uz ienākošo naudas līdzekļu rēķina.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis atzīmēja, ka uzņēmuma vēlme būtiski palielināt tarifu ir normāla tendence, taču nereti, novērtējot situāciju, regulatoram izdodas panākt izdevumu samazināšanu. Patlaban  Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija jau ir sākusi izvērtēt iesniegto projektu.

Rīga, Līvu laukums - Sputnik Latvija
Viedoklis
Prombraukšana no Latvijas: problēma vai labums?

Regulators sola, ka galīgā lēmuma pieņemšanā tiks ņemts vērā Rīgas iedzīvotāju viedoklis, jo viens no tarifu izskatīšanas procedūras obligātajiem elementiem ir sabiedriska diskusija.

Šī gada sākumā Rīgas ūdensvada kopējais garums jau pārsniedza 1400 km, Rīgas pilsētas kanalizācijas garums sasniedza 1140 km. Jāpiebilst, ka atsevišķos iecirkņos Rīgas ūdenvada caurules ir simt gadus vecas. Tas ir viens no galvenajiem bojājumu un avāriju iemesliem.

No 2017. gada 1. janvāra Latvijā stājās spēkā dabas resursu nodokļa grozījumi. Cita starpā tika celts arī ūdensvada ūdens nodoklis. Nodokļa pieaugums tika pamatots ar vēlmi nodrošināt ekonomiskāku ūdens resursu izmantošanu.

Ziņu lente
0