Politika

Bagātākie Latvijas cilvēki ziedojuši partijām vairāk nekā miljonu eiro

© Foto : pixabay / geraltВалюта евро
Валюта евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lai kļūtu bagāts, ziedo naudu partijām: daudzi no tiem, kuri šobrīd ietilpst Latvijas bagātāko cilvēku simtniekā, sākuši ziedot naudu politiskām partijām vēl pirms tam, kad bija kļuvuši par miljonāriem.

RĪGA, 30. oktobris – Sputnik. Saskaņā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja informāciju simts bagātāko Latvijas cilvēku sarakstā iekļautās personas kopš 2002. gada ziedojuši politiskajām partijām 1,318 miljonus eiro. Daži bagātnieki, kuri ziedojuši naudu partijām, vēl pirms dažiem gadiem nebija miljonāru sarakstā, vēsta baltnews.lv.

Латвийская социал-демократическая рабочая партия - Sputnik Latvija
Spied "Man patīk" un kļūsti par deputātu: jaunās latviešu politiskās tehnoloģijas

Par visbagātākajiem cilvēkiem Latvijā 2017. gadā kļuva ABLV Bank līdzīpašnieki Oļegs Fiļs un Ernests Berniss. Rietumu bankas līdzīpašnieks Leonīds Esterkins ieņēma trešo vietu. Ceturtajā vietā atrodas IT kompānijas Mikrotīkls līdzīpašnieks Arnis Riekstiņš. Piektā vieta tāpat ir Rietumu bankas līdzīpašniekam Arkādijam Suharenko.

Dāsnu atbalstu savulaik saņēmušas politiskas organizācijas, kuras bija saistītas ar politisko personu, uzņēmēju Aināru Šleseru. Daļa šo partiju vai apvienību jau pārstājušas pastāvēt vai tika reorganizētas. Citas partijas, kuras ir pārstāvētas Saeimā, tāpat saņēmušas lielas naudas summas. Fiļs kopš 2008. gada ziedojis dažādām partijām 90 tūkstošus 957 eiro. Pirmo ziedojumu viņš veicis tagad jau likvidētai Tautas partijai.

Tāpat ziedojumus no viņa saņēma "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), "Gods kalpot Rīgai" un apvienība "Par labāku Latviju". Pēdējo reizi Fiļs ziedoja 10 tūkstošus eiro partijai "Gods kalpot Rīgai" 2016. gadā.

Savā dāsnumā Berniss nav pārāk stipri piekāpies Fiļam. Kopš 2007. gada baņķieris ziedojis partijām 83 tūkstošus 71 eiro. Viņš pārskaitīja naudu Tautas partijai, partijām "Par labāku Latviju", "Saskaņa" un "Vienotība". Pēdējo reizi 2016. gada aprīlī Berniss ziedoja 10 tūkstošus dolāru partijai "Saskaņa".

Мартин Гаусс, глава авиакомпании airBaltic - Sputnik Latvija
Miljonārs-bastotājs: žurnālisti atmaskojuši airBaltic vadītāju

Esterkins pēdējo gadu laikā partijām nav pārskaitījis naudu, taču laika posmā no 2006. līdz 2011. gadam piecos piegājienos "apdāvināja" "Latvijas Pirmo partiju", "Tautas saskaņas partiju", Šlesera reformu partiju un partiju "Par labāku Latviju" par summu gandrīz 94 tūkstošu eiro apmērā. Savukārt otrs Rietumu bankas līdzīpašnieks Surarenko kopš 2009. gada ziedojis "Vienotībai", "Saskaņai", ZZS, "Tautas saskaņas partijai" un Šlesera partijai 74 tūkstošus 686 eiro. Pēdējo ziedojumus viņš veicis 2014. gadā "Vienotības" partijai.

Uzņēmējs Argods Lūsiņš, kurš iekļuvis bagātāko Latvijas cilvēku desmitniekā, kopš 2010. gada veica dažādām partijām 11 ziedojumus par kopējo summu 84 tūkstošu 417 eiro apmērā. Šogad, gluži kā pērn, viņš ziedojis naudu "Vienotībai" un ZZS. Vērts atzīmēt, ka "Vienotībai" Lūsiņš ziedojis naudu sešas reizes.

Farmaceitiskā biznesa īpašnieks Valērijs Maligins (bagātnieku desmitnieka sarakstā) veica tikai vienu ziedojumu – 2010. gadā viņš pārskaitīja partijai "Par labāku Latviju" 14 tūkstošus 228 eiro. Par visskopāko izrādījies nebūt ne nabadzīgākais Riekstiņš. Viņš arī veicis ziedojumu tikai vienu reizi, 2009. gadā, ziedojot 711 eiro partijai "Jaunais laiks".

Рукопожатие - Sputnik Latvija
Miljonāru no Igaunijas var saukt pie kriminālatbildības par kukuļdošanu Latvijā

Iepriekš tika ziņots, ka, sākot ar 2017. gada 1. decembri stājas spēkā likuma grozījumi par politisko organizāciju finansēšanu, kuri paredz, ka fiziskās personas varēs ziedot partijām ne vairāk par 30% ienākumu, kuri tika deklarēti iepriekšējā kalendārajā gadā. Līdz šim fiziskās personas varēja finansēt partijas no saviem ienākumiem, kuri saņemti tajā pašā gadā vai iepriekšējos divos gados.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) paskaidroja, ka šāda lēmuma pieņemšana ir saistīta ar to, ka tika konstatēti gadījumi, kad fiziskās personas atdot partijām pusi savas naudas vai pat visus deklarētos ienākumus, savukārt ikdienas izdevumus sponsori sedzot ar iepriekšējo gadu ienākumiem, kas izraisa Birojam šaubas par patieso naudas izcelsmi. Saskaņā ar KNAB datiem, vairums ziedojumu sastāda no 4 līdz 15 tūkstošiem eiro.

Ziņu lente
0