Aizsardzības ministrija: 19. gadsimtā latvieši karoja par ASV ar izdomātiem vārdiem

© Sputnik / Sergey MelkonovФлаги Латвии и США
Флаги Латвии и США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Aizsardzības ministrijas izdevums publicējis materiālu, kurš veltīts latviešiem, kuri it kā karojuši ASV pusē konfliktā starp Spāniju un Ameriku 1898. gadā.

RĪGA, 30. oktobris – Sputnik. Materiāls, kurš veltīts latviešiem, kuri savukārt it kā piedalījušies karā starp ASV un Spāniju 19. gadsimtā, publicēja Latvijas Aizsardzības ministrijas izdevums Sargs.lv. Raksta autors ir Latvijas Kara muzeja direktora vietnieks, vēstures zinātņu doktors Juris Ciganovs, vēsta baltnews.lv.

Krievijas karogs automašīnas salonā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Karodziņu karš: trikolors pret svastiku

Spānijas un Amerikas karš ir bruņots konflikts starp Spāniju un ASV, kurš radās 1898. gadā ASV iejaukšanās rezultātā Kubas un Filipīnu cīņā par neatkarību. Karš ilga mazāk par četriem mēnešiem un beidzās ar pilnu ASV uzvaru. 

Spānijas un Amerikas kara gaitā notika divas ievērojamas jūras kaujas: Kauja Manilas līcī un Kauja pie Santjago de Kuba, kurās uzvaru guva ASV Jūras militārie spēki. To rezultātā amerikāņi ieguva kontroli pār Filipīnām, Puertoriko un Guamas salu, savukārt Kubai tika piešķirta neatkarība.

Ciganova raksts daudzviet balstās uz 1967. gada publikāciju, kuru uzrakstīja ASV dzīvojušais latviešu publicists, rakstnieks un redaktors Osvalds Akmentiņš, kur viņš stāsta par latviešiem, kuri piedalījušies Spānijas un Amerikas karā. Akmentiņa publikācija tika izvietota emigrantu izdevumā Daugavas Vanagu Mēnešraksts, kurš piederēja nacionālistiskajai organizācijai Daugavas vanagi, kuru dibināja Latvijas SS leģionāri pēc Otrā pasaules kara karagūstekņu nometnē Beļģijā.

Шествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
Viedoklis
Leģiona piemiņas diena - maldi vai meli?

Turklāt rakstā tiek minēti kādu aculiecinieku stāsti, kuri apgalvoja, ka personīgi tikās ar latviešiem, kuri piedalījušies Spānijas un Amerikas karā.

Atsaucoties un Ņujorkas luterāņu kopienas locekli Austru Truci, Ciganovs savā rakstā tāpat piemin kara sākumā 1898. gadā nezināmos apstākļos nogrimušo amerikāņu kuģi The Maine, kurā it kā gājuši bojā 14 latvieši. Un kaut gan oficiāli šādas tautības bojāgājušo vidū nebija, tiek izvirzīta versija, saskaņā ar kuru viņi varēja būt tur, bet ar izdomātiem vārdiem vai ar citu valstisko piederību, kurai nav sakara ar Krievijas impēriju, kuras sastāvā tobrīd atradās Latvija.

Rakstu Ciganovs beidz ar vārdiem par to, ka latviešu piedalīšanās kara konfliktā starp ASV un Spāniju 19. gadsimtā – tā ir "vēl ir nepētīta lappuse mūsu tautas vēsturē".

Ziņu lente
0