Latvijas skolēni ir pārslogoti ar mājasdarbu uzdevumiem

© Sputnik / Roberts VicupsMeitene klasē
Meitene klasē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bērni strādā vairāk nekā pieaugušie: skolēnu vecāki pieprasa no Izglītības ministrijas, lai tiek izdots likums, kurš regulēs mājasdarbu uzdevumu apjomu.

RĪGA, 15. oktobris — Sputnik. Vecāki ir sašutuši par to, ka Izglītības un zinātnes ministrija joprojām nav izstrādājusi nekādus noteikumus un rekomendācijas par  mājasdarbu uzdevumu apjomu un biežumu, vēsta LTV7 raidījums "Personīgā lieta".

Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis jau 2016. gadā atzīmēja visu klašu skolēnu lielo slodzi un iestājās par mājasdarbu atcelšanu brīvdienās. Pēc ministra domām, bērnam pēc skolas ir nepieciešama atpūta, gluži kā pieaugušam cilvēkam pēc darba.

Страницы учебника латышского языка - Sputnik Latvija
Šadurskis: vecāki paši palīdzēs skolu pārejai uz latviešu mācību valodu

Skolēnu vecāki piekrīt ministram, taču nesaprot, kādēļ Šadurska piedāvājums tā arī palicis tikai vārdu izteiksmē, un šodien bērni turpina pildīt lielu apjomu mājasdarbu, ņemot vērā to, ka lielākā daļa skolēnu pēc nodarbībām papildus apmeklē dažādas nodarbības un sekcijas.

Latvijā nepastāv likums, kurš regulētu mājasdarbu uzdevumu apjomu skolēniem, nav pat Izglītības ministrijas rekomendāciju. Bērni netiek galā ar mājasdarbiem patstāvīgi, un vecākiem nākas palīdzēt viņiem ar mājasdarbu uzdevumu pildīšanu. Dažkārt bērnu un vecāku mājasdarbu uzdevumu pildīšana ievelkas līdz pat naktij, taču bērnam no rīta atkal būs jāiet uz skolu, savukārt viņa mammai vai tētim būs jādodas uz darbu.

Valsts Izglītības kvalitātes dienesta vadītāja Inita Juhņēviča atzīmē, ka, saskaņā ar izglītības likumu, mājasdarbu uzdevumu apjomu nosaka skolotājs, un vairāk nav nekādu noteikumu, kuri noteiktu cik, kādā vecumā un kādā priekšmetā ir jāpilda mājasdarbu uzdevumi.

Школа - Sputnik Latvija
Izglītības reforma: Daugavpils nebaidās, Rēzekne baidās

Pēc Juhņēvičas domām, gadījumā, ja vecāki redz, ka bērns mājās pārāk daudz nodarbojas ar mājasdarbu uzdevumu pildīšanu, viņiem pašiem ir jāiet uz skolu un jārunā par šo problēmu ar vadību vai konkrētu skolotāju. Ja skolā nevēlas risināt šo problēmu, tad jāvēršas pašvaldībā, uzskata viņa.

Par vienīgo pretimnākšanas soli vecāku un skolēnu prasībām kļuva Rīgas projekts "Mājasdarbi ar jēgu!", kura mērķis ir samazināt mājasdarbu uzdevumu slodzi uz skolēniem.

Rīgas domes deputāts, Rīgas 80. vidusskolas direktore Anna Vladova paskaidroja, ka projekts radās 2016. gadā, kad skolā saprata, ka bērni sākuši strādāt vairāk, nekā pieaugušie un nolēma viņiem palīdzēt. Vladova pastāstīja, ka projektā piedalās jau 10 galvaspilsētas skolas, kur bērniem "bezjēdzīgo ikdienas mājasdarbu uzdevumu vietā cenšas uzdot to, kas viņiem ir interesanti un noderīgi".

Klases telpa skolā - Sputnik Latvija
Latviskuma stiprināšana vai fašisms – Rīgas mērs par izglītības reformu

"Mēs varam uzdot bērnam atrisināt piecus uzdevumus matemātikā, taču tas būs kā kopīga uzjautrinoša pastaiga, kurai ir jēga, mērķis, interese un saprašana, kādēļ tas ir nepieciešams," pateica Vladova.

Vērts atzīmēt, ka pedagogi jau pamanījuši pozitīvas pārmaiņas, kuras notikušas ar skolēniem, pēc projekta ieviešanas. Pēc Rīgas 80. vidusskolas angļu valodas skolotājas sacītā, bērnu darbspēja paaugstinās, kad viņi nāk uz stundām atpūtušies un izgulējušies.

 

Ziņu lente
0