Ik gadu NATO palielina "Sudraba bultas" mācību mērogu Latvijā

© Foto : Latvijas armijaУчения "Серебряная стрела" в Латвии. Архивное фото
Учения Серебряная стрела в Латвии. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sākot ar 2014. gadu, NATO palielina militāro mācību skaitu pie Krievijas robežām un tajās iesaistīto karavīru skaitu: piemēram, "Sudraba bultas" manevros Latgalē 2014. gadā tika iesaistīti 2100 karavīru, savukārt šogad – jau 3500.

RĪGA, 14. oktobris – Sputnik. Vairāk nekā 3500 karavīru piedalīsies starptautiskajās mācībās "Sudraba bulta 2017", kas norisināsies no 16. līdz 29. oktobrim Latvijā, tiek ziņots Latvijas Nacionālo bruņoto spēku oficiālajā twitter mikroblogā.

Mācību manevros tiks iesaistīti karavīri no 12 valstīm: Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Albānijas, Itālijas, Lielbritānijas, Polijas, Slovēnijas, Spānijas, Vācijas, ASV un Kanādas. Tāpat "Sudraba bulta 2017" mācībās piedalīsies apmēram 200 zemessargu un 30 rezervistu.

Mācības notiks Ādažu poligonā, kā arī Apes, Gulbenes un Alūksnes novadā.

Mācību mērķis ir pilnveidot Latvijas Nacionālo bruņoto spēku sadarbību ar sabiedrotajiem, jaunu plānošanas iemaņu un aizsardzības operāciju apgūšana ar militārās nodrošināšanas elementu iesaistīšanu.

Vienlaikus "Sudraba bultas 2017" manevriem tiks veiktas "Mobilizācijas mācības 2017", NBS rezervistu mācības un mācību cikls "Mazais Namejs 2017", kuras organizēs NBS sauszemes spēku mehanizētā kājnieku brigāde.

Военные учения НАТО Operation Summer Shield на полигоне Адажи в Латвии - Sputnik Latvija
Jaunas NATO mācības: Ādažos sākas "Sudraba bulta"

2016. gada "Sudraba bultas" mācībās piedalījās apmēram trīs tūkstoši karavīru no 10 valstīm. Izņemot Latviju, tā bija Lietuva, Igaunija, Albānija, ASV, Kanāda, Lielbritānija, Nīderlande, Rumānija un Vācija.

2015. gadā sauszemes karaspēku mācībās "Sudraba bulta" piedalījās 2100 karavīri no Latvijas, ASV, Dānijas, Kanādas, Lielbritānijas un Vācijas.

2014. gadā šajos manevros tāpat tika iesaistīts mazliet vairāk par diviem tūkstošiem karavīru no Latvijas, Lielbritānijas, Grieķijas, Norvēģijas, ASV un Igaunijas.

NATO ievērojami palielinājusi savu aktivitāti un palielinājusi mācību skaitu Krievijas rietumu perimetrā pēc Krimas atgriešanās Krievijas sastāvā un Ukrainas konflikta sākšanās, kuri noveda pie attiecību pasliktināšanās starp Krieviju un rietumiem. Pēc Krievijas aizsardzības ministra Sergeja Šoigu teiktā, bieži vien šīm mācībām ir "atvērts pret Krieviju noskaņots raksturs un virzīts pret Krieviju".

Maskavā vairākkārt uzsvēruši, ka Krievija nekad neuzbruks nevienai NATO dalībvalstij. Pēc Krievijas ĀM vadītāja Sergeja Lavrova teiktā, NATO lieliski, ka Maskavai nav plānu uzbrukt kādam, un vienkārši izmanto ieganstu, lai izvietotu vairāk tehnikas un bataljonu pie Krievijas robežām.

Ziņu lente
0