Ukraiņus gatavo augstākajiem amatiem NATO

© AP Photo / Mindaugas KulbisПрезидент Украины Петр Порошенко
Президент Украины Петр Порошенко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas prezidents Petro Porošenko ir stipri pārliecināts, ka valsts drīzumā pievienosies Ziemeļatlantijas alianses dalībvalstu rindām.

RĪGA, 14. oktobris – Sputnik. Ukrainas līderis Petro Porošenko, zvēresta sniegšanas laikā Ivana Boguna vārdā nosauktā Kijevas militārā liceja audzēkņiem par godu Ukrainas aizstāvju dienai, pauda pārliecību, ka valsts kļūs par NATO locekli, vēsta RIA Novosti.

"Nav šaubu, ka šo gados jaunu, taču vīrišķīgu pusaudžu vidū stāv topošie oficieri un ģenerāļi, vēstnieki un ministri. Iespējams, topošais prezidents. Un iespējams pat NATO ģenerālais sekretārs, jo Ukraina noteikti kļūs par alianses locekli," — paziņoja Porošenko, vēršoties pie liceja studentiem.

Savukārt Ukrainas premjers Volodimirs Groismans Aizstāvju dienas apsveikumā, kurš publicēts valdības mājaslapā, norādīja, ka Ukrainas armijai vidējā termiņa perspektīvā ir jāpanāk NATO standarti, lai valsts "uzsāktu faktisko integrāciju aliansē". Tāpat viņš uzsvēra, ka Ukrainas armija ir spēcīgs mūsdienīgs Eiropas karaspēks, kurš spēj pildīt jebkuras sarežģītības pakāpes uzdevumus, un Ukraina pati par sevi, pēc saviem aizsardzības, ekonomiskajiem un intelekta potenciāliem ir gatava padziļinātai, faktiskai integrācijai aliansē.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko - Sputnik Latvija
Porošenko pasludinājis sevi par "miera prezidentu"

Iepriekš bijušais NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens paziņoja, ka, lai iestātos NATO, Ukrainai būs nepieciešams izpildīt vairums kritēriju, kuru realizēšanai nepieciešams daudz laika.

Šī gada jūlijā Kijevā tikšanās laikā ar esošo alianses ģenerālo sekretāru Jensu Stoltenbergu Porošenko palūdza rīcības plānu, lai panāktu Ukrainas dalību NATO. Tiesa, toreiz viņš atzīmēja, ka valsts tuvākajā laikā negrasās iesniegt pieteikumu par iestāšanos aliansē, jo pagaidām neatbilst tās standartiem. Pēc Porošenko teiktā, Ukrainas dalību NATO atbalsta 60% valsts pilsoņu.

2014. gada decembrī Ukrainas Augstākā rada atteicās no ārpus bloka valsts statusa, savukārt 2016. gada jūnijā tika pieņemtas papildus izmaiņas, kuras nosaka iestāšanos NATO kā vienu no galvenajiem valsts ārpolitikas mērķiem. Ukraina uzņēmās līdz 2020. gadam nodrošināt pilnu savu bruņoto spēku atbilstību alianses dalībvalstu spēkiem.

Ziņu lente
0