Kučinskis lūdzis ES palīdzību Latvijas fermeriem

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas premjerministrs Māris Kučinskis
Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eirokomisārs lauksaimniecības jautājumos Fils Hogans viesojies Latvijā, kur premjerministrs Māris Kučinskis un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs lūdza viņam naudu, savukārt prezidents Raimonds Vējonis apbalvoja viņu ar ordeni.

RĪGA, 7. oktobris — Sputnik. Premjerministrs Māris Kučinskis ticies ar ES lauksaimniecības un lauku attīstības komisāru Filu Hoganu, vēsta Ministru Kabineta mājas lapa.

Kučinskis uzsvēra, ka Latvijas interesēs ir stipra ES, tostarp, pārdomāta kopīga lauksaimniecības politika ar atbilstošu finansējumu. Latvijai ir nepieciešama ES palīdzība, lai attīstītu lauku teritorijas, kas atpaliek no vidējā ES līmeņa. Apdzīvotas lauku teritorijas, it sevišķi pie austrumu robežas ir visas Eiropas Savienības interesēs, teica premjers.

​Esošajā plānošanas periodā Latvija saņem no ES vairāk līdzekļu lauksaimniecībai, taču joprojām to apjoms ir mazāks, nekā citās valstīs. Rēķinot dotāciju apmēru uz platību, nepieciešams ņemt vērā aktuālos rādītājus, un Latvijā lauksaimniecības zemju platība aug ātrāk, nekā lielākajā daļā ES valstu, atzīmēja Kučinskis.

Наводнение в Латгалии - Sputnik Latvija
Lietavu sekas: 2 miljoni eiro ceļu remontam, 37 miljoni – fermeriem

Tikšanās laikā tika apspriests arī neseno plūdu jautājums, kuri nodarīja lielus zaudējumus Latvijas zemniekiem.

"Pēdējo gadu laikā, tieši pateicoties lauksaimniecībai, Latgales reģionā izdevās uzlabot ekonomisko situāciju, tāpēc ir svarīgi, lai šis reģions tiktu atbalstīts," — teica premjers, piebilstot, ka parakstīja Eirokomisijas priekšsēdētājam Žanam Klodam Junkeram adresēto vēstuli ar aicinājumu atbalstīt Latviju šajā jautājumā.

Šobrīd zināms, ka lietavu rezultātā gājuši bojā vismaz 76 900 ha sējumu un vairāk nekā 13 tūkstoši tonnu sagatavotā siena. Sākotnējās aplēses liecina, ka nodarīti zaudējumi 37,3 miljonu eiro apmērā.

Dūklavs palūdza ES naudu cīņai ar ĀCK

Tāpat Hogans tikās ar zemkopības ministru Jāni Dūklavu, vēsta Zemkopības ministrijas mājas lapa.

​Tikšanās laikā Jānis Dūklavas tāpat informēja ES komisāru par kritisko situāciju, ar kuru saskaras daudzi fermeri pēc augusta un septembra lietavām Latgalē, Vidzemē un Sēlijā, kas nopostīja ražu un noveda pie finanšu zaudējumiem.

Lauks - Sputnik Latvija
Pupas un griķi: Brisele mudina Latvijas fermerus atteikties no ķīmijas

"Īpaši jāuzsver, ka ārkārtas situācijā ir nonākuši lauksaimnieki, kuri ilgstoši, jau kopš Krievijas embargo, saskaras ar finanšu grūtībām. Plūdi ievērojami pasliktina jau tā finansiāli sarežģīto situāciju," — atzīmēja Dūklavs.

Dūklavs un Hogans piekrita, ka jāpieņem steidzami lēmumi, lai mīkstinātu plūdos cietušo rajonu fermeru stāvokli. Hogans apsolīja, ka ES vērtēs atvieglojumu nosacījumus un variantus, kuri attiecas uz apzaļumošanu, kultūru diversifikāciju un citiem pienākumiem.

Tāpat lauksaimniecības ministrs un ES komisārs apsprieda Āfrikas cūku mēra problēmas. Ministrs paziņoja, ka šobrīd Latvija cīnās ar šīs slimības izplatīšanos, un palūdza ES finansējumu bioloģiskās drošības pasākumu pastiprināšanai visās cūku fermās.

Trīs Zvaigžņu ordenis eirokomisāram

Aizvakar Latvijas prezidents Raimonds Vējonis apbalvoja Hoganu ar trešās pakāpes Trīs Zvaigžņu ordeni, vēsta prezidenta mājas lapa.

​Godalga piešķirta Hoganam pateicībā par ievērojamu ieguldījumu lēmumu pieņemšanā Eiropas tirgus stabilizēšanai, kas ir svarīgi Latvijai.

Fils Hogans ir īru politiķis, kurš ieņem lauksaimniecības lietu komisāra amatu kopš 2014. gada septembra. Viens no viņa pirmajiem uzdevumiem šajā amatā bija Krievijas embargo seku mīkstināšana Eiropas fermeriem.

Ziņu lente
0