Taksometru vadītāji rīkos protesta akciju pret skaitītāju obligāto nomaiņu

© Foto : Roberts VīcupsТакси на рижской набережной
Такси на рижской набережной - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Taksometru vadītājus Latvijā gaida mazumtirgotāju liktenis – viņiem nāksies nomainīt skaitītājus visās mašīnas pret jaunām iekārtām, ko ražo tikai viens uzņēmums.

RĪGA, 3. oktobris — Sputnik. Vismaz trīssimt taksometri gatavi šodien piedalīties protesta akcijā pie Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ēkas, informē Latvijas radio 4.

"No mūsu nodokļu dienesta visi pārvadātāji saņēma vēstuli par to, ka mēneša laikā visiem jāuzstāda jauni skaitītāji, kuri atbildīs visām prasībām. Taču skaitītājus tirgo tikai viena firma. Pie tam droši vien visiem ir skaidrs, ka tīri matemātiski nav iespējams nomainīt skaitītājus visiem taksometriem Latvijā – aptuveni diviem tūkstošiem vienību," – paskaidroja Latvijas Taksometru pārvadātāju darba devēju biedrības valdes loceklis Ilmārs Lancers.

VID apstiprināja, ka mainīt skaitītājus vai atjaunot to programmatūru nāksies vairāk nekā diviem tūkstošiem taksometru. Lielākajai daļai mazo uzņēmumu nāksies nomainīt iekārtas mēneša laikā – līdz oktobra vidum, bet lielās kompānijas, kurās reģistrēts simtiem mašīnu, varēs nomainīt skaitītājus trīs mēnešu laikā.

Такси - Sputnik Latvija
Latvijas autovadītājiem atļāvuši piestrādāt

VID saprot, ka lielāko daļu iekārtu nav iespējams nomainīt noteiktajā termiņā, tāpēc nolēmis nākt pretī taksometru vadītājiem.

"Patlaban mēs ar visiem veicam profilaktisku darbu. Mēs visus konsultējam, tiekamies ar viņiem. Runa ir gan par taksometru, gan apkalpojošajiem uzņēmumiem. Mēs pieņemam grafiku no apkalpojošas kompānijas, kurā konkrēti norādīts, kad viņi nomainīs skaitītāju," – skaidroja dienesta pārstāve Aija Sotniece.

Jāpiebilst, ka vienīgais skaitītājs, kurš tika iesniegts atbilstības pārbaudei un sekmīgi to izgāja, ir Austrijā ražotais Microtax-06, kas reģistrēts tikai 13. septembrī. VID paskaidroja, ka atbilstošo normatīvo aktu izstrādes periodā nebija iespējams paredzēt, ka atbilstības pārbaudei tiks iesniegts tikai vens modelis. Taču nav saprotams, kāpēc skaitītājs tika nosūtīts parbaudei tik vēlu. 

"Līdz 1. jūlijam nebija skaidrības un nekur nebija paskaidrots, ka taksometru skaitītāji pieder pie kases aparātiem. Šis skaidrojums parādījās tikai jūlijā," – uzsvēra Lancers.

Работа магазина - Sputnik Latvija
Laupa jau pie kases: kurš maksās par Finanšu ministrijas jauno ideju

Taču skaitītāju tehniskās prasības nav mainījušās. Tās ir spēkā kopš 2012. gada – runa ir par Ministru kabineta noteikumiem Nr. 468. 2016. gadā spēkā stājās arī Ministru kabineta noteikumi Nr. 96, kuri nosaka to lietošanas kārtību. Katrs pats var spriest par to, cik precīzi tajos aprakstītas skaitītāju tehniskās prasības.

Uzņēmums "OptumPlus" ir vienīgais, kam Latvijas teritorijā ir tiesības apkalpot iekārtas Microtax-06. Žurnālistiem uzņēmums pastāstīja, ka skaitītājs izmaksās 500 eiro un šajā summā iekļauts nodoklis un regulēšana. Atsevišķi nāksies maksāt par uzstādīšanu autoservisā – no 15 līdz 70 eiro, atbilstoši mašīnai. Programmatūras atjaunošana izmaksās 40-80 eiro. Dažādu taksometru uzņēmumu un VID pārstāvji informē, ka modeļa Microtax-06 skaitītāji Latvijā izmantoti arī iepriekš. Daļa uzņēmumu jau sen nomainījusi vecās iekārtas pret šo modeli.

Ziņu lente
0