Laupa jau pie kases: kurš maksās par Finanšu ministrijas jauno ideju

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasРабота магазина
Работа магазина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Finanšu ministrija un Valsts ieņēmumu dienests uzliks par pienākumu katram Latvijas iedzīvotājam samaksāt apmēram 30 eiro par jaunajiem kases aparātiem, kuru labums ir visai apšaubāms.

RĪGA, 19. maijs — Sputnik, Jevgeņijs Leškovskis. Saeimā steigšus sasaukta Tautsaimniecības komisijas sēde, lai atrisinātu nopietnu problēmu, ko radījusi Finanšu ministrijas un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) kārtējā reforma.

Finanšu ministrija devusi rīkojumu: no 1. jūlija visiem tirgotājiem (no sīkām kafejnīcām un veikaliņiem līdz lielveikalu tīkliem) jānomaina kases aparāti pret jaunām, aizsargātām iekārtām, ko nav iespējams "uzlauzt" un noslēpt patiesos ienākumus: kas, kad un par cik pārdots.

Kurš un par ko maksās

Par tādu reformu šokēti visi tirgotāji valstī. Pēc Latvijas Tirgotāju asociācijas domām, FM (kuras pārstāvji, starp citu, demonstratīvi neieradās Saeimas sēdē) vienkārši iznīcinās mazā biznesa pārstāvjus.

Informācijas kampaņa Centrāltirgū - Sputnik Latvija
Rīgā mēģinās apkarot krāpšanos tirdzniecībā

Tiesa, pēc zaudējumu aprēķina galvu saķēruši pat spēcīgie tirdzniecības tīkli. Piemēram, tīkliem aibe, LaTS un Elvi kases aparātu nomaiņa izmaksās 1,5 miljonus eiro, Mego — 2 miljonus, Top! — 4 miljonus, bet Maxima — pat 6 miljonus. Reforma sāpīgi sitīs ne tikai veikalus, kur uzstādīti kases aparāti. FM un VIF pieprasa atjaunot arī tirdzniecības un autostāvvietu automātus.

Tirgotāju asociācija lēš, ka visu aparātu nomaiņa izmaksās vismaz 60 miljonus. Protams, galu galā izdevumi gulsies uz patērētāju pleciem. Tā kā Latvijā palikuši apmēram 2 miljoni iedzīvotāju (reālais skaitlis gan ir daudz mazāks), katram, pat vecīšiem un jaundzimušajiem nāksies samaksāt vismaz 30 eiro.

Kam izdevīgs monopols

Tirgotāju asociācija ir pārliecināta: FM un VID ir jāiesūdz tiesā, jo, iespējams, valsts struktūras piedalās lielās afērās, piesedzot "savas" ar aparātu iepirkšanu, sertifikāciju un uzstādīšanu saistītās firmas.

Asociācija vērsās Konkurences padomē ar lūgumu noskaidrot, kāpēc kases aparātu piegādātājs Computer Hardware Design ir ieņēmis monopolista stāvokli tirgū? Un kāpēc aparātu sertifikācijas tirgu sadalījuši divi uzņēmumi — Ernst & Young un KPMG?

© Foto : baltnewsLatvijas Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs
Руководитель Латвийской ассоциации торговцев Хенрик Данусевич  - Sputnik Latvija
Latvijas Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs

Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents, Eiropas Komisijas padomnieks tirdzniecības jautājumos Henriks Danusēvičs sarunā ar Sputnik korespondentu atklāti pavaicāja: varbūt FM un VID saņem atalgojumu no šīm firmām? Kā gan citādi var pārkāpt visus brīvā tirgus un konkurences likumus? Pateicoties FM un VID, minētie uzņēmumi garantēti saņems milzu peļņu — desmitiem miljonu eiro, toties godīgiem tirgotājiem tiks milzīgi zaudējumi vai pat bankrots.

Nodokļu deklarācijas aizpildīšana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Pasaules Banka piedāvā Latvijai pilnībā izmainīt nodokļu sistēmu

Pie tam VID savā datu bāzē jau ir norādījusi un piereģistrējusi četrus jauno kases aparātu modeļus CHD 3050, CHD 3050U, CHD 2050, CHD 7, kuri atbilst visām Ministru kabineta prasībām (Nr. 96 "Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība" un precizējošais punkts 141.8). Visus modeļus piedāvā tikai uzņēmums Computer Hardware Design (2016. gadā tā apgrozījums bija 4,323 miljoni eiro, peļņa — 230 973 eiro).

Vai Valsts kase palikusi nabagāka par pusotru miljardu

Kases aparātu cenas ir aptuveni vienādas — 330-350 eiro gabalā bez uzstādīšanas. Toties ar uzstādīšanu un sertifikāciju aparāts tirgotājam izmaksās vismaz 500 eiro vai pat 600. Piedevām ir jāpārprogrammē sistēma, pie kuras tiks pieslēgts jaunais aparāts, jo vecajai tas nav piemērots. Arī tas maksā naudu. Starp citu, deputāts Andrejs Matiss, kurš piedalījās komisijas sēdē, norāda, ka citās ES valstīs tieši tādi paši aparāti maksā 160 eiro…

Latvijas bijušais premjerministrs, Saeimas deputāts Vilis Krištopāns - Sputnik Latvija
Latvijas bijušais premjers pastāstījis, kā izvest valsti no bedres

— Pašlaik Latvijā strādā aptuveni 100 tūkstoši kases un tirdzniecības aparātu, kuri, pēc VID domām, "apzog" valsti aptuveni par 1,5 miljardu gadā. Mēs pajautājām: kā aparāti ļauj slēpt patieso peļņu? Atbildes nav. Protams, VID informācija neatbilst patiesībai. Nodokļu iekasētāji vienkārši melo. Nē? Ko tad īsti dara VID, pusotra miljarda — tā taču ir milzīga summa. Ja VID ļāvis tai paslīdēt garām valsts kasei, viņus visus ir jāpadzen kā neprofesionāļus.

Vaicājām Finanšu ministrijā un VID: kādu apsvērumu dēļ viņi ir nolēmuši, ka tirgotāji viņus "apzog"? interesējāmies: kāpēc ierēdņi ir nolēmuši, ka jaunie aparāti būs aizsargātāki? Saprotamu atbildi nesaņēmām — tikai vispārējas frāzes, — stāsta Henriks Danusēvičs.

Uz svešu kļūdu rēķina Latvija nemācās

Kopš 90. gadiem mūsu tirgotāji ir pārcietuši divas lielas, ar kases aparātiem saistītas reformas. Šī būs trešā. Pie tam, kā atzīmē sarunbiedrs, kases aparātu aizsardzības sistēmas, ko tagad piedāvā MK un atbalsta FM, bija izstrādātas Zviedrijā jau pagājušā gadsimta beigās. 

Skandināvijā tika ieviesti kases aparāti ar tiem laikiem izcilu aizsardzības sistēmu, taču… kā starpposmu, pasākumu, kas paredzēja drīzu jauna parauga iekārtas parādīšanos. Pēc tam tika atzīts: šie aparāti ir tikpat neaizsargāti. Nauda izdota velti. Taču Latvija Zviedrijas pieredzi neņem vērā un grib mācīties pati pēc savām kļūdām, pie tam izšķiežot nodokļu maksātāju naudu.

Наличные деньги - Sputnik Latvija
Pētījums: vairāk nekā 40% latviešu iedzīvotāju darba algas aiziet nodokļos

Jauno reformu ierosinājis Haralds Bušs, VID darbinieks. Tagad viņu aicinās ierasties Saeimā un sniegt "paskaidrojumus": kāpēc Latvijā jāievieš kases aparāti ar drošības sistēmu, par kuru Bušs, šķiet, lasījis skolas skolā — 90. gados? Un vēl viens jautājums: kāpēc Saeima pieprasa paskaidrojumus tikai tagad, kad jau izstrādāti pat Ministru kabineta jaunie noteikumi?

— Turklāt kāpēc tagad esošie kases aparāti jānomaina pret jauniem, ko nāksies izmest miskastē apmēram pēc diviem gadiem, jo parādīsies jaunās paaudzes iekārtas ar tā saucamo pirkuma elektronisko reģistrāciju? Piemēram, jūs Maxima pērkat paciņu kafijas, un informācija par to tūlīt pat pa internetu tiek dublēta VID serveros, — stāsta Henriks Danusēvičs.

Piedevām Latvijā vēl līdz pat šim laikam nav izstrādāta veco kases aparātu utilizācijas sistēma. Tos aizliegts vienkārši izmest atkritumos, nevar arī nodot izgāztuvē, kur pieņem, teiksim, ledusskapjus un veļas mašīnas. Bet runa taču nav par vienu aparātu — runa ir apmēram par simt tūkstošiem! Starp citu, aparāta utilizācija ir jāapmaksā tā īpašniekam — tirgotājam…

— Pašlaik pēc tirgotāju lūguma vācam parakstus pret "kases reformu" un domājam, tuvākajā laikā to skaits pārsniegs 30 tūkstošus. Interesanti, vai Finanšu ministrija uzklausīs nodokļu maksātāju viedokli?— vaicā Henriks Danusēvičs.

Ziņu lente
0