Noslēpumainais gulētāju ciems Kazahstānā – vai Latvijā kas tamlīdzīgs nav gaidāms

© Steven Lilley / TiredMeitene miegā. Foto no arhīva
Meitene miegā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kalaču ciems Kazahstānā ir kļuvis par planētas mēroga mīklu.

RĪGA, 1. oktobris — Sputnik. Kazahstānā konstatēts īsta planētas mēroga fenoments — Kalaču ciems, kura iedzīvotāji laiku pa laikam iegrimst miegā, turklāt ne jau nakts miegā vai pēcpusdienas snaudā — cilvēki pēkšņi aizmieg uz vairākām dienām vai pat nedēļām, stāsta Sputnik Moldova.

Šo parādību vairākkārt aprakstījuši ari citi mediji, piemēram, RIA Novosti un Sputnik Kirgīzija.

Пенсионеры играют в домино - Sputnik Latvija
Latvija kļūst par "veco ļaužu zemi"

Dīvainākais ir tas, ka ne ārstiem, ne ekspertiem neizdodas noskaidrot šīs parādības iemeslu, nav noskaidrotas arī tāda miega iespējamās sekas. Būtu grūti izskaidrot to ar masveida histēriju — miegā grimst gan vīrieši un sievietes, gan bērni. Viena no galvenajām šī fenomena versijām ir intertas gāzes ietekme, jo netālu no ciema agrāk atradās urāna šahta. Taču pētnieki nekonstatē kaitīgas gāzes un citu vielu koncentrāciju tādā daudzumā, kas spētu likt grimt miegā ciema iedzīvotājiem.

Galu galā Kalaču administrācijai nolaidās rokas, un 2015. gadā ciema iedzīvotājiem tika ierosināts pārvākties uz citiem Kazahstānas rajoniem. Daži ciema iedzīvotāji šo iespēju izmantoja. Valsts pat pieacināja ārvalstu ekspertus un zinātniekus, lai noskaidrotu, kas notiek Kalačos, taču atbildes nav.

Vai tamlīdzīga parādība nav sagaidāma arī Latvijā? Daudzi eksperti uzskata, ka tas ir sarežģīts jautājums. Sociologi norāda, ka mazpilsētas un ciemi Latvijā strauji tukšojas, daudzi dod priekšroku darbam ārzemēs, jo nesaskata jēgu palikšanai dzimtenē. Tāpēc rodas bēdīga aina — tukšas mājas un strauji novecojoši iedzīvotāji. Bez jebkādas noslēpumainas gāzes. Pilnīgi pietiek ar saprāta miegu, ko atainoja Frančesko Goija pēc plaši pazīstamā spāņu sakāmvārda motīviem. 

Ziņu lente
0