Valsts aizsardzības mācību varētu ieviest skolās jau nākamgad

© Sputnik / Sergey MelkonovВоенная техника армии США в Риге
Военная техника армии США в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz šī gada beigām Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas apkarošanas komisija mēģinās atrast skolas, kuras būs gatavas ieviest valsts aizsardzības mācību jau no 2018./2019. mācību gada.

RĪGA, 28. septembris – Sputnik. Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija konceptuāli atbalstīja valsts aizsardzības mācības ieviešanu vidusskolās un tehnikumos kā obligātu priekšmetu jau no 2019./2020. mācību gada, paziņoja komisijas vadītājs Ainārs Latkovskis intervijā laikrakstam Latvijas Avīze.

Latvijas armijas karavīri ierindā - Sputnik Latvija
Militārajai nodaļai būt, savukārt obligātajai iesaukšanai – nē

Pēc viņa teiktā, jaunā priekšmeta ieviešana būs saskaņota ar Izglītības un zinātnes ministriju jaunā izglītības satura izstrādes ietvaros.

"Jaunajā sistēmā šī valsts aizsardzības mācība būs tikpat obligāta kā latviešu valoda. Ja sākas karš, jaunieši zinās, kas jādara, kā arī pratīs apieties ar ieročiem. Galu galā ir nepieciešama totāla valsts aizsardzība, lai potenciālais ienaidnieks iebrukuma gadījumā ciestu milzīgus zaudējumus," — teica Latkovskis.

Viņš atzina, ka valsts aizsardzības mācība būs alternatīva obligātajam militārajam dienestam armijā.

"Kamēr jaunieši mācās skolā, šis priekšmets būs lieliska iespēja apgūt dažas iemaņas, kuras varētu viņiem noderēt turpmākajā dzīvē, un tās nav tikai militārās iemaņas. Turklāt tas neizņems laiku no viņu karjeras izaugsmes, kā tas būtu obligātā militārā dienesta ieviešanas gadījumā," — norādīja deputāts.

Тактические учения - Sputnik Latvija
Kara gadījumā Igaunijā krievus iesauks armijā līdz ar citiem iedzīvotājiem

Gaidāms, ka Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas apkarošanas komisija atgriezīsies pie šī jautājuma izskatīšanas šī gada beigās. Līdz tam laikam plānots aptaujāt skolas, kuras varēs ieviest valsts aizsardzības mācības priekšmetu kā fakultatīvu jau no 2018./2019. mācību gada.

Turklāt tiks veikta vispārēja skolēnu aptauja, gan latviešu, gan mazākumtautību, tostarp, krievvalodīgajās skolās.

Gaidāms, ka par jaunā priekšmeta pamatu kļūs patriotiskā audzināšana, dzīves un izdzīvošanas skola, fiziska sagatavotība. Militārpersonu nometnes tiks iekārtotas 11. klašu skolēniem, lai turpmāk netraucētu viņu gatavošanos valsts eksāmeniem 12. klasē.

Ziņu lente
0