Igaunijas mazie veikali neiztur konkurenci ar Latvijas veikaliem

© Sputnik / Вадим АнцуповНедельный набор продуктов на одного человека в случае ЧП
Недельный набор продуктов на одного человека в случае ЧП - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas akcīžu politika iznīcina mazos veikalus visā valstī un nes miljoniem lielu peļņu Latvijai, pārliecināti Mazo tirgotāju asociācijā.

RĪGA, 28. septembris – Sputnik. Igaunijai draud mazo veikalu masveida slēgšana, un pie visa vainojama Latvija, raksta Sputnik Igaunija. Visasāk šī problēma jūtama Igaunijas dienvidos.

Pēc Mazo tirgotāju asociācijas valdes locekļa Reina Reinvee teiktā, Valgas, Anstlas apkaimēs un citās nelielās apdzīvotās vietās jau tika slēgti daži veikali. Reinvee pārliecināts, ka tas ir tikai bēdīgā procesa sākums.

Vakarīgā Tallina - Sputnik Latvija
Viedoklis
Igaunija ieņēmusi līdera vietu. Taču ne tā, kā vēlētos

Varētu likties, ka mazās apdzīvotajās vietās ir tik ierasta lieta kā mazi veikali, kur var iegādāties visnepieciešamākās ikdienas preces. Jo ne visiem iedzīvotājiem ir iespēja viegli nokļūt līdz lielajiem tirdzniecības centriem. Taču kaut kas traucē mazai mazumtirdzniecībai veiksmīgi pastāvēt.

Mazo tirgotāju asociācijas mājaslapā internetā skaitītājs tiešsaistes režīmā skaita summu, ko igauņi atstāj Latvijā apmaiņā pret alkoholu. Nav noslēpums, ka Igaunijas iedzīvotāji, it sevišķi no pierobežas reģioniem, diezgan lielu procentu lietotā alkohola iepērk nevis savā valstī, bet gan pie kaimiņiem.

Skaitītāja rādītājs ir ļoti iespaidīgs. Jo materiāla sastādīšanas brīdī tas jau pārsniedzis 62,6 miljonus eiro. Vidēji igauņi tērē naudu Latvijā ar ātrumu 1,5 eiro sekundē. Tā ir nauda, ko zaudējusi Igaunija, gan mazā biznesa ienākumos, gan nodokļos. Tādu pašu skaitītāju šī gada maijā Asociācija uzstādīja uz valsts robežas ar Latviju pie Iklas robežkontroles punkta.

Saskaņā ar Mazo tirgotāju asociācijas datiem mazumtirdzniecības zaudējumi kopš šī gada sākuma sastādījuši desmitiem miljonu eiro.

Asociācija izsludināja parakstu vākšanu par pieteikuma iesniegšanu Igaunijas parlamentam. Tajā deputātus lūdz atteikties no plānotajām ekonomikas izmaiņām, kas apdraud mazo veikalu pastāvēšanu, it īpaši laukos. Parakstīt pieteikumu var mazajos veikalos visā valstī.

Ziņu lente
0