Politika

Lukašenko ieteicis Baltijas valstīm kopīgi izmantot BelAES

© Sputnik / Виктор ТолочкоBelAES
BelAES - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas prezidents EDSO Parlamentārās asamblejas ikgadējās sesijas atklāšanas laikā ierosināja Baltijas valstīm atteikties no Baltkrievijas AES celtniecības jautājuma politizēšanas, nestrīdēties, bet gan kopīgi būvēt un ekspluatēt BelAES.

RĪGA, 6. jūlijs — Sputnik. Savā uzrunā EDSO Parlamentārās asamblejas ikgadējās sesijas dalībniekiem, kas notiek Minskā no 5. līdz 9. jūlijam, Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko skāra BelAES būvdarbu jautājumu. Viņš nosauca Lietuvas pretenzijas par politizētām un ierosināja Baltijas valstīm kopīgi izmantot staciju, vēsta Sputnik Igaunija.

Politisko ekspertu un konsultantu asociācijas padomes loceklis Kirils Koktišs. - Sputnik Latvija
Eksperts: apdraud nevis BelAES, bet gan kodolatkritumu pazemes krātuve Lietuvā

"Mēs uzskatām, ka šis jautājums ir politizēts. Apsēdīsimies kopā, kā nākas, noskaidrosim jautājumu un noslēgsim to. Mums — Lietuvai un Baltkrievijai — šī stacija ir vajadzīga," — uzsvēra Lukašenko.

Pie tam, atbildot uz Lietuvas bieži izvirzītajām pretenzijām, Lukašenko atzīmēja, ka ne tikai Baltkrievija vien ceļ Eiropā atomstacijas, taču nez kāpēc pretenzijas par "bīstamību" tiek izteiktas tikai par BelAES.

"Cik ilgi mēs vēl strīdēsimies šīs stacijas dēļ; labāk uzcelsim to kopā un ekspluatēsim kā Baltkrievijas un Lietuvas staciju, lai tā nodrošinātu ar elektroenerģiju gan Baltkrieviju, gan Lietuvu un, ja vajadzīgs, arī Latviju, Igauniju, Poliju un citas valstis," — Lukašenko teikto citēja Sputnik Baltkrievija.

Tāpat Baltkrievijas prezidents paziņoja, ka valsts ir apņēmusies uzbūvēt BelAES ieplānotajā termiņā un stingri ievērot IAEA prasības, neskatoties uz visiem procesiem ap BelAES. Turklāt kļuva zināms, ka jautājums par stacijas brūvdarbu apturēšanu no sesijas dienas kārtības slēgts.

Krievijas vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs - Sputnik Latvija
Krievijas vēstnieks Lietuvā komentējis valsts neapmierinātību ar BelAES

"Labi, ka veselais saprāts guvis pārsvaru, un lēmums BelAES jautājumā netika apstiprināts," — atzīmēja Lukašenko.

5. jūlijā izstāžu centrā "BelEkspo" sākās EDSO Parlamentārās asamblejas ikgadējā sesija, uz ko sapulcējās vairāk nekā 300 parlamentārieši no dažādām valstīm. Līdz 9. jūlijam politiķi apspriedīs būtiskus jautājumus drošības, politikas, cilvēktiesību, zinātnes un daudzās  citās jomās.

Šogad EDSO asamblejas sesija norit ar lozungu "Savstarpējās uzticēšanās un sadarbības nostiprināšana EDSO reģionā miera un uzplauksmes vārdā".

Ziņu lente
0