Valdība noteica medicīnas pakalpojumu pilnā groza "cenu"

© Sputnik / Сергей Пятаков / Pāriet pie mediju bankasPacients MRT procedūras laikā
Pacients MRT procedūras laikā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pilnu medicīnisko pakalpojumu klāstu Latvijā varēs saņemt tie, par kuriem ir samaksāts sociālais nodoklis 1% apmērā no minimālās algas 2018. gadā, 3% 2019. gadā un 5% 2020. gadā.

RĪGA, 26. septembris — Sputnik. Valdības komiteja apstiprināja veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu, kas paredz pakalpojumu sadalīšanu divos grozos — minimālais un pilnais. Šodien likumprojektu izskatīs valdība, vēsta mixnews.lv.

Minimālas medicīniskās palīdzības klāstā, ko  saņems visi Latvijas iedzīvotāji, neatkarīgi no iemaksāto sociālo iemaksu apmēra, būs neatliekamā palīdzība, dzemdības, ģimenes ārsta pakalpojumi, sabiedriski bīstamu slimību ārstēšanu, tostarp, psihiskas slimības un tuberkuloze, kā arī nepieciešamo dokumentu noformēšana. Visi pārējie medicīniskie pakalpojumi personām, kuri nemaksā sociālās iemaksas, būs pieejami medicīnas iestādēs saskaņā ar maksas pakalpojumu cenrādi.

Pilna veselības aprūpes pakalpojumu groza saņemšanai cilvēkam ir jābūt obligātai veselības apdrošināšanai, tas nozīmē, ka par viņu ir jābūt apmaksātām sociālajām iemaksām 1% apmērā no minimālās algas 2018. gadā, 3% 2019. gadā un 5% 2020. gadā. Nākamgad šī summa sastādīs 4,30 eiro mēnesī.

Latvijas veselības ministre Anda Čakša - Sputnik Latvija
Veselības ministrija noteikusi prioritātes nākamajam gadam

Ņemot vērā to, ka atsevišķās nozarēs strādājošie, piemēram, mikrouzņēmumu darbinieki, pašnodarbinātie, autortiesību honorāru saņēmēji un citas cilvēku kategorijas nav sociālo iemaksu maksātāji, viņiem būs paredzēta iespēja saņemt medicīniskos pakalpojumus, veicot ikmēneša maksājumu patstāvīgi.

Šodienas valdības sēdē, kurā tiks izskatīts likumprojekts, vēl tiks precizētas atsevišķas normas un jautājums par finansējuma palielināšanu ģimenes ārstiem, paziņoja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola. Pēc viņas vārdiem, tam ir jāpalielinās proporcionāli līdz ar finansējuma palielināšanu pārējai medicīnai.

Kopumā likums sastāv no 15 pantiem un pārejas noteikumiem, kuri paredz, ka Ministru Kabinetam, iesniedzot Saeimā kārtējo valsts budžeta likumu, ir jāparedz veselības aprūpes finansējuma palielinājums, lai 2020. gadā tas sastādītu 4% IKP.

2018. gadā veselības aprūpes finansēšanai ir jāpiešķir ne mazāk kā 235,8 miljonus eiro, 2019. gadā ne mazāk kā 372 miljonus eiro, un 2020. gadā ne mazāk kā 442 miljonus eiro.

Iepriekš Veselības ministrijas vadītāja Anda Čakša nosauca prioritārās medicīnas nozares, kurām būs paredzēts finansējums 2018. gadā. Tā ir onkoloģisko, sirds un asinsvadu un hronisku slimību diagnosticēšana. Pirmās palīdzības blokā iekļauta arī bērna un mātes mirstības apkarošana.

Čakša tāpat uzsvēra, ka galveno nozaru sarakstam gribētos pievienot rūpes par pilsoņu psihisko veselību. Pēc Veselības ministrijas vadītājas vārdiem, šī punkta iekļaušana atbilst mūsdienu medicīnas prasībām, kuras arsenālā ir jaunākās ārstēšanas metodes.

Ziņu lente
0