Rīdziniekiem nāksies ciest ostas smirdoņu vēl četrarpus gadus

© Sputnik / Sergey MelkonovRīgas Brīvosta
Rīgas Brīvosta - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija izstrādājusi likuma grozījumus par piesārņojumu, saskaņā ar kuru ostām no 2022. gada būs jāierobežo iztvaikojumu izmešu daudzumu, veicot naftas produktu un ķīmisko kravu pārkraušanu.

RĪGA, 26. septembris — Sputnik. Latvijas ostu termināliem, kuri pārkrauj naftas produktus vai bīstamas ķīmiskas vielas, no 2022. gada būs pienākums uzstādīt izmešu iztvaikojumu kontroles sistēmas, vēsta BNN.

Atbilstošus piesārņojuma likuma grozījumus izstrādāja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). Saskaņā ar LETA datiem, grozījumus jau apstiprināja valdība, tagad dokumentu nodos Saeimas izskatīšanai.

Управление Рижского порта - Sputnik Latvija
Atrasts nepatīkamās smakas vaininieks Vecmīlgrāvī

Jaunajiem noteikumiem būs jāierobežo iztvaikojošo ķīmisko savienojumu izmešu daudzumu un nepatīkamas smakas, kuras rodas ostu terminālos, veicot naftas produktu un ķīmisko kravu pārkraušanu. Saskaņā ar grozījumiem, no 2022. gada 1. janvāra operatoram ir jāuzstāda gaisa izmešu kontroles sistēmas, kuru tvaiku spiediens pārsniedz 27,6 kPa vai arī kuru maksimālais apgrozījums termināli pārsniedz 200 tonnu gadā.

Ventspils ostā šie noteikumi stāsies spēkā jau no 2018. gada 31. maija.

Pēc šo grozījumu stāšanās spēkā vietējās pašvaldības varēs pastiprināt savās teritorijās gaisa piesārņojuma kontroles noteikumus.

Pēdējo dienu laikā divas reizes parādījās ziņas par nepatīkamo smaku Rīgas ostas rajonā: 12. septembrī pa tālruni 112 tika saņemts vairāk nekā 400 sūdzību zvanu, savukārt 20. septembrī diviem Rīgas 31. vidusskolas audzēkņiem kodīgās smakas dēļ bija nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Vides ministrijas inspektori kopā ar policijas darbiniekiem, kuri veica pārbaudi Rīgas ostas teritorijā, noskaidroja, ka vienā no termināliem SIA PARS termināls kuģa iekraušana noritēja pārāk ātri, kas arī kļuva par kodīgās smakas iemeslu.

Pēc tam Rīgas mēra vietnieks un Rīgas Brīvostas priekšsēdētājs Andris Ameriks paziņoja, ka, ja situācija nemainīsies, un termināli turpinās piesārņot gaisu, Valsts vides dienests varētu tos slēgt.

Viņš atzina, ka terminālu slēgšanai būs "daudz juridisku seku", jo viņi pieder privātkompānijām, un viņām tas nepatiks. "Taču es neredzu citu veidu atrast kopīgu saucēju starp pilsētu un ostu," noslēgumā teica Ameriks.

Ziņu lente
0