Lietuvas Seims apspriež abortu aizliegumu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselības ministrijas uzdevums ir radīt labvēlīgus apstākļus grūtniecēm un palīdzēt trūkumcietējiem, nevis noteikt aizliegumus, paziņoja Lietuvas veselības ministrs Aurēlijs Veriga. Lielākā daļa valsts iedzīvotāju atbalsta ministru.

RĪGA, 26. septembris — Sputnik. Lietuvas Seimā atsāktas diskusijas par abortu aizliegumu, taču  veselības ministrs Aurēlijs Veriga iebilst pret to, vēsta Sputnik Lietuva.

Likumprojekts reģistrēts Lietuvas parlamentā jau 2013. gadā, taču nav guvis valdības atbalstu. Rezultātā likuma grozījumu apspriešana tika atlikta.

Polijas karogs - Sputnik Latvija
Konservatīvā revolūcija Polijā apdraud visu Eiropu

Tagad likumprojektu izvērtēs jauns Seims un jauna valdība. Dokumentā noteikts abortu pilnīgs aizliegums, izņemot situācijas, kurās grūtniecība apdraud sievietes dzīvību, vai tā iestājusies izvarošanas rezultātā.

Aizliegtas arī jebkādas darbības par labu grūtniecības pārtraukšanai, ja tās periods pārsniedzis 12 nedēļas, pat gadījumā, ja apdraudēta dzīvība.

Likumprojektu reģistrējusi jaukta deputātu grupa, kurā lielākā daļa ir partijas "Lietuvas poļu vēlēšanu akcija — Kristīgo ģimeņu savienība" pārstāvji.

Lietuvas veselības ministrs Aurēlijs Veriga iebilst pret iniciatīvu. Politiķis uzskata, ka Veselības ministrijas uzdevums ir radīt labvēlīgus apstākļus grūtniecēm un palīdzēt trūkumcietējiem, nevis noteikt aizliegumus.

"Runājot par abortu aizliegumu, nezinu, vai kādam būtu pat radusies tāda doma — es noteikti nedomāju ne par kādiem abortu aizliegumiem. No manis jūs tādu ierosinājumu noteikti neizdzirdēsiet," — teica ministrs, jautāts par viņa viedokli abortu aizlieguma jautājumā Sociāldemokrātiskās frakcijas sēdē.

"Gluži pretēji, es centīšos atbalstīt sievietes ar krīzes grūtniecību, lai grūtniecības pārtraukšanu skaits būtu pēc iespējas mazāks, taču ne ar aizliegumu starpniecību," — piebilda ministrs.

Galīgo lēmumu šajā jautājumā pieņems Lietuvas valdība.

Lielākā daļa Lietuvas iedzīvotāju iebilst pret abortu aizliegšanu. Prognozes liecina, ka šāds lēmums varētu novest pie "pagrīdes abortu" parādīšanās un "bīstamu tautas līdzekļu" izplatīšanās, uzsver neatkarīgais informatīvi analītiskais portāls baltnews.lt.

Lietuvā mākslīga grūtniecības pārtraukšana atļauta līdz 12. grūtniecības nedēļai. Eiropas Savienības dalībvalstu vidū aborti aizliegt Maltā, Īrijā un Polijā.

Ziņu lente
0