Lietuvā sabrukusi valdošā koalīcija

© Sputnik / Alexey Filippov / Pāriet pie mediju bankasViļņa. Foto no arhīva
Viļņa. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sociāldemokrāti atteikušies no koalīcijas ar Lietuvas valdošo Zemnieku un zaļo savienību, ekonomikas ministrs Mindaugs Sinkevičs atkāpies no amata, premjerministrs Sauļus Skvernelis pagaidām neplāno veidot jaunu koalīciju.

RĪGA, 26. septembris — Sputnik. Sociāldemokrātiskā partija pieņēmusi lēmumu atkāpties no koalīcijas ar Lietuvas valdošo Zemnieku un zaļo savienību, vēsta Sputnik Lietuva.

Sociāldemokrāti parakstīja koalīcijas vienošanos ar LZZS pēc parlamenta vēlēšanām pērn. Viņi saņēma trīs ministru portfeļus, kā arī četru parlamentāro komiteju priekšsēdētāju posteņus.

Rostislavs Iščenko - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vēlēšanas Lietuvā: skrējiens uz vietas un ilgas pēc pārmaiņām

Jautājums par iespējamo koalīcijas laušanu radās, kad LZZS parakstīja vienošanos ar partiju "Tēvijas savienība/Lietuvas kristīgie demokrāti" jautājumā par atbalstu grozījumiem likumā par mežu saimniecību apmaiņā pret centrālās apkures atbrīvošanu no pievienotās vērtības nodokļa.

Premjerministrs Sauļus Skvernelis paziņoja, ka sociāldemokrātu ministri var palikt valdībā. Ekonomikas ministrs Mindaugs Sinkevičs atkāpies no amata, bet ārlietu ministrs Lins Linkēvičs paziņojis, ka nolēmis palikt postenī un izstāties no partijas. Posteni saglabās arī bezpartejiskā tieslietu ministre Milda Vainute, ko valdībā deleģēja sociāldemokrāti.

Bijušais premjerministrs Andris Kubilis uzrakstīja savā lappusē Facebook, ka pēc koalīcijas sabrukuma Skvernelim būtu jāatkāpjas no amata.

Viņš paskaidroja, ka Rietumos, ir īpaši "vecajā" Eiropā, premjeri tamlīdzīgos apstākļos visbiežāk pamet savu posteni vai izsludina ārkārtas vēlēšanas, jo "šajās valstīs uzkrājusies ilgstoša demokrātiskā pieredze, un tādi premjeri zina, ka bez vairākuma vai vienošanās ar kādu opozīciju par mazākuma atbalstu valdībā, situācija valstī var attīstīties ļoti bīstamā virzienā".

Pēc Kubiļa vārdiem, šāda valdība nebūs spējīga pieņemt lēmumu par svarīgām reformām — tā tikai novedīs pie politiskā, ekonomiskā un finansiālā haosa valstī.

Ziņu lente
0